Udvidet lokalløn betyder mindre til de lavtlønnede

De offentlige arbejdsgivere vil have mere lokalløn. Men det betyder fortsat lavtløn og uligeløn for dem der arbejder på gulvet – og fortsat højere løn til cheferne.

En af de ting som de offentlige arbejdsgivere vil have igennem ved de kommende overenskomstforhandlinger 2024 for de offentligt ansatte, er mere lokalløn – mindre kollektive lønstigninger. 

Regeringen vil udvide brugen af lokal løn” og ”Danske Regioner vil have mere lokal løn” er overskrifter vi ser i medierne.

Erfaringerne med lokalløn er gode, for dem der hører til de højtlønnede i forvaltningerne – men rigtig dårlige, hvis man er lavtlønnet frontarbejder. F.eks. får en kommunal chef i Odense Kommune 16 gange så meget lokalløn som en social- og sundhedshjælper. Og det gælder over hele landet. Det fremgår klart af lønstatistikkerne fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL), cheferne i den kommunale forvaltning har ret klækkelige tillæg, der kommer fra den samlede lokallønssum.

For de lavtlønnede er lokallønnen ikke der de nødvendige lønstigninger kan hentes. Der står den enkelte eller den enkelte lille arbejdsplads alt for svagt. Og der har fagtoppen i årevis gennemført et kæmpe svigt ved at lægge mere og mere over på lokalløn, kvalifikations- og individuel løn. Det er nemlig ikke bare med til at de lavtlønnede får mindst, det er også med til at øge uligelønnen for kvinder. 

I kommuner og regioner opstår løngabet også igennem det såkaldte kvalifikationstillæg, som forhandles lokalt. Det viser en ny undersøgelse fra Cevea ”Lokale tillæg er mandetillæg”. Forskellen mellem mænd og kvinders tillæg er ca. 952 kroner om måneden – i samme stilling. Islands kvinder strejker for ligeløn | KPnet 

”Vi må leve med større lønulighed i det offentlige”- udsagn som dette kan kun komme fra en, der selv henter en klækkelig løn- og pensionsordning hjem. 

Resultatet af regeringens og fagtoppens store opreklamerede ”lønløft” til de store offentlige kvindefagsgrupper gennem trepartsforhandlingerne bliver heller ikke til at tage fejl af: 

 ”Vil I have mere i løn, må I arbejde hårdere, længere og på endnu mere skæve tidspunkter”, lyder beskeden derfra.

Det lykkedes for Dansk industri og fagtoppen ved dette års overenskomst på det private arbejdsmarkedet, at lægge en stor del af den i forvejen alt for lille lønstigning over på lokallønsforhandlinger, der siden har været meget stille om. Kampen forsætter for højere løn og arbejdsvilkår | KPnet

Der er ingen grund til at kopiere en rigtig dårlig løsning.

Kravene må være kollektive lønstigninger i kroner og øre.  Ligeløn og lønstigninger der kompenserer inflation og faldende realløn.

Læs også
Det er nu der skal forberedes et NEJ til minus overenskomster

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater