“Revolutionær teori gav mig håbet og modet igen”

Karl, der er murerlærling og medlem af DKU har startet YouTube kanalen STALINFO, hvor han bl.a. har indlæst flere af APK’s udgivelser. KPnet har spurgt ham om tankerne bag kanalen. Han siger bl.a.:
– Den mest fantastiske ting som revolutionær teori gjorde for mig var at give mig håbet og modet igen… Man kan se unge mennesker lyse op på en helt anden måde når de begynder at læse og faktisk forstå teori. Der er noget fundamentalt der ændrer sig i dem.

INTERVIEW MED KARL

KPnet: Du driver en YouTube kanal, hvor du indlæser revolutionære tekster, bl.a. bøger og artikler udgivet af APK. Hvad er din idé med kanalen?

– Ideen opstod ved at jeg som mange i min generation har svært ved at læse i længere tid af gangen. Jeg bliver simpelthen distraheret. Det er efter min mening produkt af en opvækst med internettet og dens opmærksomheds- og belønningssystemer. Jeg kan til nøds få læst lidt når jeg er ude og rejse, men selv da foregår det langsomt. Jeg elsker dog at lære om verden og indtager derfor selv podcasts og lydbøger i kæmpestore mængder. Når jeg arbejder, køber ind eller i bussen. Lydbøger er ikke for alle, men for mig er det den bedste måde at indtage information. Jeg hører til tider lydbøger om og om igen med jævne mellemrum for at opfange det hele eller genopfriske det jeg har lært.

– Selvom der findes et par kilder på marxistiske lydbøger er det langt fra alle tekster som er indtalt og slet ingen på dansk. Jeg har ikke til projekt at nå ud til et engelsktalende publikum da jeg tror at andre bedre kvalificerede vil indspille de tekster inden længe. Derfor satte jeg mig for at kun indspille tekster som var svære at finde og/eller kun fandtes på dansk.


KPnet: Som dit første bogprojekt valgte du at indlæse bogen ”Kampen for arbejderklassens kommunistiske parti – fra DKP/ML til APK”. Hvad fandt du specielt vigtigt ved denne bog?

– Historien  om DKP/ml og APK gjorde stort indtryk på mig da jeg først læste bogen. Der var analyser og interessante svar på mange af de spørgsmål som unge kommunister står over for i dag. Spørgsmål som karakteren af Enhedslisten, samling af kommunistiske kræfter og hvordan et parti mister sin revolutionære karakter.

– Bogen er god fordi den giver en række forskellige vinkler og synspunkter på den komplekse situation i DKP/ml i 90erne. At høre de erfarne kommunisters overvejelser og perspektivering til den bredere politiske situation i samtiden var særligt givende. Jeg syntes det er vigtigt at kommunister gør sig overvejelser om hvorfor tingene gik som de gik, og ikke afskriver historien med en eller anden formodning om hvordan det var. Hvis der skal bygges en stærk kommunistisk bevægelse i fremtiden må vi lære fra fortidens styrker og svagheder.
Den gjorde faktisk så meget indtryk at jeg tænkte over hvad jeg kunne gøre for at få flere til at læse den, hvorfra ideen til kanalen kom.

KPnet: Hvilke reaktioner har du fået fra dine lyttere?

– For det meste positive!
Jeg valgte jo at lægge mine egne kommentarer visse steder. Det er ikke konventionelt med lydbøger, men jeg lavede dem først og fremmest for at lære folk jeg kendte om DKPml/APK’s historie, og der følte jeg at mine egne forklaringer og tanker ville understøtte læringen. De fleste har sagt at de ønskede mere kommentar, men nogen har også ønsket uden. Det er en smagssag.

– Ellers har jeg fået lidt kritik for lydkvaliteten. Jeg købte en “thronmax drill one” mikrofon til 600 kr hvilket har hjulpet, men der er stadig visse problemer.

– Jeg er glad for at folk har kunnet lide dem og at jeg føler at jeg var succesfuld i at få teksterne om DKP/ml, Carl Madsen og APK ud til at bredere publikum end hvis de kun var tilgængelige som tekst.KPnet: 
Hvorfor har unge der vil forandre verden brug for teori og revolutionære erfaringer?

– Rigtig mange unge har en tendens til at ville styrte imod kapitalismen på den ene eller anden måde fremfor at forstå den først. Det ender altid i at man finder ud af at den ikke bare vælter af at man puster til den. Det ser jeg som hovedårsagen til den udbredte pessimisme og reformisme som dominerer i ungdommen.

– Den mest fantastiske ting som revolutionær teori gjorde for mig var at give mig håbet og modet igen. Den viste mig klart hvordan kapitalismen fungerer og hvordan den er væltet før. Hvordan samfund udvikler sig og hvordan at den eneste konstant er udviklingen selv. Revolutionen gik fra et dogme til en virkelig ting, en virkelig process som man er del i. Det gav mig ikke bare håb, men også troen. Ikke tro som en religion, men “tro” ligesom jeg tror på tyngdekraften. Tro som i at jeg forstår det og det giver mening. Det gav mig en kæmpe følelse af ansvar over for menneskeheden og for arbejderklassen.

– Kapitalismens femte kolonne i ungdommen er hvor meget vi undervurderer os selv, og vores egenskab til at ændre verden. Man kan se unge mennesker lyse op på en helt anden måde når de begynder at læse og faktisk forstå teori. Der er noget fundamentalt der ændrer sig i dem.

– Teoriens fremmeste vigtighed er at give en redskaberne til faktisk at lave den ændring i verden. Men det kan man ikke lære ved blot at læse. Revolutionære tekster, fra Lenin til teksterne om DKPml kan kun fuldt forstås i konteksten af den virkelige klassekamp. Kun hvis man selv organiserer sig og prøver at ændre verden kan man forstå marxismen fuldt ud.

KPnet: 
Læser du APK’s netavis KPnet og vores politiske magasin Enhed og Kamp – kan du anbefale dem til unge?

– Jeg læser begge til tider da jeg syntes det er gode antiimperialistiske standpunkter som fremgår af begge. Jeg nyder særligt de mere polemiske artikler som jeg og mine kammerater til tider læser sammen og tager udgangspunkt i til diskussioner.

– Jeg vil anbefale dem til unge fordi det tit er nemmere at forstå marxismens ideer når de er anvendt til den konkrete virkelighed, frem for i det abstrakte. Derfor er det meget lærerigt for unge kommunister at høre nyheder fra er kommunistisk perspektiv, samt at læse de forskellige debaterende artikler.KPnet: Tak til Karl for det store arbejde med at gøre revolutionære tekster tilgængelige for mange flere!

Læs også

Kampen for arbejderklassens kommunistiske parti – Fra DKP/ml til APK
Bogen kan downloades gratis fra APK’s hjemmeside

APK kører i øjeblikket økonomisk kampagne for støtte til vores medier og udgivelser, bl.a. udgivelsen af bøger. En dyr, men meget vigtig aktivitet. Vi opfordrer alle læsere til at støtte økonomisk.

Se mere om indsamlingen her

Støt APK – Støt vores udgivelser, medier og bogbutikker!

Oktober Bogbutik i Århus – en lille butik med stort revolutionært udvalg


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne