Politiske anholdelser før valget i Tyrkiet: Parlamentskandidat anholdt

Med kun en uge tilbage før præsident- og parlamentsvalget den 14. maj i Tyrkiet fortsætter statsmagten sine operationerne mod politiske partier og journalister. Syv personer blev anholdt onsdag aften, herunder det grønne venstrepartis kandidat fra Eskişehir.

Müslüm Koyun, anholdt og fængslet

Syv personer, der blev tilbageholdt i forbindelse med polititiet aktioner mod Socialist Party of the Oppressed (ESP), the Federation of Socialist Youth Associations (SGDF), og the Etkin News Agency (ETHA) den 30. april, er blevet anholdt og sat i fængsel.

Det er kommet frem, at de tilbageholdte er anklaget for at have deltaget i og organiseret kvindeprotester den 8. marts og 25. november, 1. maj-møder og Pride March, for at have forberedt disse protester og for at have organiseret workshops. Det oplyses, at ESP, som er et lovligt politisk parti, i forhøret blev defineret som en “terrororganisation”.

ESP’s medformand advokat Özlem Gümüştaş erklærede, at operationerne hverken var tilfældige eller overraskende, og sagde: “Selv hvis der ikke var valg, er AKP MHP-regimets vigtigste måde at styre på at tilbageholde, forbyde og lukke. Fra lukning af Twitter-konti til lukning af partier, fra anholdelse af politikere til anholdelse af journalister… Med frygten for at tabe valget udløst af legitimitetskrisen holder det endnu mere fast ved denne metode.”

I de seneste to uger har politiet gennemført to operationer i Diyarbakır og Ankara, og mange personer, herunder seks journalister, blev anholdt.

Blandt de 216 politikere, teaterskuespillere, journalister og advokater, der blev tilbageholdt i den Diyarbakır-baserede undersøgelse, steg antallet af anholdte personer til 51. Indtil videre er 91 personer blevet løsladt.

Abdurrahman Gök, som der var udstedt en arrestordre på, sagde, da han blev ført ud af retssalen: “Fascismen vil blive besejret, bare rolig, denne fascistiske ordre vil forsvinde. Ned med fascismen, længe leve en fri presse.”

Ifølge en rapport af 3. maj fra Tyrkiets Journalistforbund (TGS) sidder 47 journalister i øjeblikket i fængsel i Tyrkiet.

Følg nyheder fra Tyrkiet på engelsk på netavisen Evrensel Daily


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne