Japansk oprustning skyder for alvor fart

De japanske ‘selvforsvarsstyrkers’ flag på øvelsen Orient Shield i 2017. Foto: Markus Castaneda. Public Domain, Wikipedia.

Japan er på vej til at have verdens tredjestørste krigsbudget.

I perioden efter Anden Verdenskrig har Japan i lighed med Tyskland haft en række ’selvpålagte’ restriktioner mod oprustning og udenlandske militæreventyr. Den tid er forbi.

I foråret 2022 besluttede Tyskland at øge sit krigsbudget med 100 milliarder euro (745 milliarder kroner). Før jul blev det klart, at Japan vil styrke sine ’selvforsvarsstyrker’ (der er det officielle navn på de væbnede styrker) med langtrækkende missiler og fordoble sine forsvarsudgifter inden 2028. Det fremgår af den reviderede nationale sikkerhedsstrategi, som markerer en klar drejning væk fra landets defensive holdning.

Gennemhullet forfatning

Regeringsalliancen, der består af premierminister Fumio Kishidas højreorienterede Det Liberale Demokratiske Parti (LDP) og juniorpartner Komeito, er drivende kræfter i den såkaldte ’kompetance til gengældelse’. Dette repræsenterer en ny vending siden 2014, hvor Japan ’genfortolkede’ sin fredelige efterkrigsforfatning, der forhindrer offensive operationer.  Siden da har Japan erhvervet en flådebrigade og to lette hangarskibe. Den tragiske ironi er, at alliancepartneren Komeito oprindeligt var rent pacifistisk og buddhistisk og mente, at selvforsvarsstyrkerne og sikkerhedspagten med USA var forfatningsstridige. Men siden 2014 har Komeito loyalt fulgt LDP og stemt for at sende tropper til både Afghanistan og Irak.

Den nye sikkerhedsstrategi sikrer 43 billioner yen (2.200 milliarder kr) til forsvarsbudgetter over de næste fem år. Inden budgetåret 2027 skal to procent af bruttonationalproduktet bruges til militære formål. Indtil nu har der været sat et loft på en procent.

Kun slået af USA og Kina

Beijing har udtrykt tydelig misbilligelse mod japansk oprustning begrundet med en ’konstrueret kinesisk trussel’, mens Washington naturligvis bifalder. ’Japans mål om at øge forsvarsinvesteringerne markant vil også styrke og modernisere alliancen mellem USA og Japan’, svarede den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan.

Japan er stadig verdens tredjestørste økonomi. Hvis landet når målet på to procent, det samme som NATO opererer med, vil det placere Japan på tredjepladsen blandt magterne med de største militærudgifter efter USA og Kina ifølge International Institute for Strategic Studies.

Artiklen er fra Revolusjon nr. 62

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater