NEJ til tvungen 4 dages uge og 10 timers arbejdsdag – Nej til OK23-forliget!

Forliget for bygningsarbejderne er generelt økonomisk set et arbejdsgiverforlig, og den ene gruppe og klub efter den anden melder ud at de siger et stort NEJ til resultatet. En særlig passus giver arbejdsgiverne ret til en ekstrem udnyttelse af arbejdskraften, nemlig muligheden for at tvangsudskrive de ansatte til en 4-dages uge med op til 10 timer om dagen. En rå-kapitalistisk brug og smid væk-metode. Hvor mange år holder man til det? Og det i en tid, hvor diverse regeringer er enige om at forlange en pensionsalder på over 70 år.

Demonstration i Vejle fredag d. 17. marts 2023. Jyske bygningsarbejdere samledes om et NEJ til OK23

Tendensen er ikke ny, men skruen får ved hver overenskomst et nyt drej. Fleksibilitet kaldes det. Det skal lyde positivt, noget der får hjulene til at dreje rundt – men det er kun for arbejdsgiverne.

Fra murerarbejdsmændene lyder det med Tommy Bendix Pedersens ord:

– Dansk Industri har i dag valgt at lægge sig ud med Murerarbejdsmændene i København og Frederiksberg kommuner. Det gør de fordi murerarbejdsmændene nægter at bøje sig for deres pressions- og bøllemetoder. Alt eller intet siger de! Vi siger NEJ til tvungen 4 dages uge med op til 10 timers arbejde pr. Dag. Vi siger NEJ til en aftale der kan betyde tvungen fri om onsdagen men arbejde 10 timer om fredagen. Vi siger NEJ til TVANGSARBEJDE

Murerbrancheklubben udtaler bl.a. om det samlede forlig:

– Vi har som murersvende en klar forventning om, at vi skal være en del af fremgangen og udviklingen i samfundet. Det er blandt andet os, som er med til at holde hjulene i gang. Men vi skal åbenbart holde for igen og nøjes, imens virksomhederne fortsætter med at fylde lommerne med profit! I den seneste tid har vi oplevet en kontinuerlig afvikling af vores kollektive velfærd og forringelse af vores arbejdsforhold. Vi nægter at se passivt til, mens de mange bliver fattigere og dem der allerede har mest bliver rigere.

Derudover vil vi aldrig acceptere at regeringen blander sig i vores overenskomster, stjæler en fridag, ugyldiggør vores tillægsbetaling og dermed tvinger os til at arbejde mere til en lavere løn. Alene det burde være nok til, at vi som fællesskab kortsluttede produktionsapparatet et par uger.

Resultatet er langt fra godt nok. Vi er overbeviste om at vi gennem sammenhold og kamp, kan sikre en bedre overenskomst, end det der foreligger i forliget. Fortidens sejre er ikke kommet fordi vi har nikket ja til krummerne fra de riges bord.

Se hele udtalelsen

Murerbrancheklubben i København anbefaler et NEJ til OK23!

Andre stem NEJ-udtalelser og initiativer fra de seneste dage:

Løbeseddel til download STEM NEJ

Stormøde for fællesinitiativet ”NEJ til OK23”

Jernbanearbejderne: Stem NEJ!

BJMF

Betonklub Nord: Vi konstaterer, at vores forhandlere ikke har lyttet til os

Se også

NEJ’et til OK23 breder sig
Lokalafdelinger og klubber siger stem NEJ

Følg tag’et OK23 på KPnet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne