Nye store våbenleverancer til optrapning af krigen i Ukraine – og Enhedslisten i fuld opbakning til NATO’s oprustningskrav

De vestlige imperialistmagter samles i dag fredag på den tyske militærbase Rammstein for endnu engang at kaste mere brænde på bålet i Ukraine-krigen. Det gælder en optrapning med våbentyper, der bliver stadigt stærkere og mere offensive, aktuelt kampvogne. De økonomiske midler til krig er uendelige – milliarderne skaffes i alle lande gennem forringelser af befolkningens levevilkår. Herhjemme står kampen lige nu skærpet mellem krigsoprustning og velfærd. I den situation har Enhedslisten taget et markant reaktionært skridt. De er nu parat til at finde pengene til NATO’s oprustningskrav.

Amerikanske våben til oprustning af Østeeuropa losses i disse dage gennem havnen i Århus

Forsvarsministeriet har netop meldt ud, at Danmark vil sende franske Caesar-haubitser til Ukraine, langtrækkende kanoner, der er monteret på en lastbil. ”Regeringen har valgt at donere alle Forsvarets 19 franskproducerede Caesar-artilleripjecer til Ukraine”.

Så nu skal der købes nyt ind til Danmark, EU’s våbenindustri har kronede dage. ”Regeringen ser nu på mulighederne for at iværksætte en hurtig anskaffelse af nye kapaciteter parallelt med donationen”. Der skal endnu flere penge til oprustning og krig – under dække af ”Ukraines frihedskamp”. Men krigen kæmpes ikke for ukrainernes skyld, den er et stormagtsopgør, om Ukraines store rigdomme og en styrkeprøve mellem imperialisterne.

Med SVM-regeringen bliver de nye krigstiltag og angreb dikteret, det skal slås fast at ingen indsigelser, modstand eller fakta om fattigdom, sammenbrud af sociale rettigheder og det offentlige sundhedsvæsen til fordel for krigsforberedelser skal have nogen betydning. Hold kæft og ret ind. Vreden er dog allerede kæmpe stor over regeringens linje og første udmøntning af den.

Fagtoppen forsøger at samle op ifht Store Bededag på en måde så kræfterne ikke udløses, men bare bliver til forsagte pip og appeller. Først og fremmest vil de sikre deres egen rolle i systemet, så de fortsat inddrages i 3-partsforhandlinger. De tager kun beskedne skridt, som underskriftsindsamling og en demonstration der ligger langt ude i fremtiden. Her er der virkelig brug for at klø på med alle former for aktioner og protester. I Aalborg begravede nordjyske bygningsarbejdere torsdag Socialdemokratiet som arbejderparti med kiste og visne roser. Skarpt og kontant. De pointerede, at det ikke kun drejer sig om slagtning af Store Bededag, men en hel stribe af angreb på arbejderklassen.

– Vi er her i dag, fordi vi er utilfredse med, at man tilsyneladende holder fast i ikke bare at afskaffe en fridag og fjerne seniorpensionen, men også lade pensionsalderen stige. Som bygningsarbejdere er vi nogen af dem, der er hårdest ramt. Vi kan se vores ældre kollegaer, der skramler gennem de sidste år med modbydelige forløb i den kommunale vridemaskine. Nu gider vi simpelthen ikke mere, fortæller Emil Olsen.
Han er murersvend og talsmand for tømrere, murere, tagdækkere, gulvlæggere, kran- og betonarbejdere i Nordjylland. Han er glad for det store fremmøde.
– Det er gået over alt forventning, siger han. (nordjyske.dk)

Se også billeder fra aktionen her

Se
Opposition med alternativ finansiering af forsvarsforhandlinger
Ni oppositionspartier (bl.a. Enheslisten) har fundet et alternativt bud på, hvordan man kan finansiere forsvarsforliget. (DR)

Kom til fagligt netværksmøde
AKTIONSENHED MOD KRISE OG KRIG

TIRSDAG. D. 24. JANUAR KL 17
Oktober Bogbutik, Vesterfælledvej 1B, 1750 Kbh. V.
samt ONLINE

Nu genstarter vi de vellykkede faglige netværksmøder vi holdt i 2021 og 2022.
ALLE ER VELKOMNE

AKTIONSENHED MOD KRISE OG KRIG

* Jan Andreasen, Uddannelsesforbundet, om at føre kampen både for vores krav (højere løn til alle osv.) og imod krigen.

* Oplæg om hvordan vi vinder fremgang for vores krav, i stedet for en nederlagslinje. Vi skal møde angrebene med offensive krav – ikke mere arbejde, men mindre arbejde osv.

* Kristian Kaa, om de store strejkekampe og demonstrationer i Europa.

Det vi gerne vil diskutere denne dag er opbygningen af aktionsenhed mod krise og krig, at kampen for højere løn og mod krig hænger sammen, hvilket Mette Frederiksen selv meget tydeligt har klargjort. Kun gennem kampens vej kan vi opnå forbedringer – det opnås ikke ved forhandlingsbordet.

Arr: Arbejderpartiet Kommunisterne, APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne