Jobcentrene nedlægges – privatisering, skærpede krav og milliardbesparelser i vente

De forhadte jobcentre skal i følge regeringens plan nedlægges i 2030. Det vækker naturligvis forhåbninger hos dem der sidder fast i uendelige aktiveringskrav på en lav ydelse. Syge, der hænger fast i systemet i årevis, så deres retfærdige krav om en førtidspension kan spares væk, koldt og kynisk. MEN – hvad sætter SVM-regeringen i stedet? Svaret er en 3 milliarders besparelse og privatisering. Og formentlig skærpede krav om at arbejde for kontanthjælpen. Som det siges i den sociale modstandsbevægelse: Vi må aktionere og tage kampen op.

De nøgne fakta siger, at planen indeholder en ”besparelse på 3 milliarder kr. på beskæftigelsesindsatsen”. Jobcentrene nedlægges og ind træder ”flere private aktører”, mens a-kasserne skal overtage jobformidling for a-kassemedlemmer. Dvs mere privatisering.

Privatisering indføres jo altid for at nogen skal kunne trække profit ud af en samfundsfunktion, og logisk nok vil det altid betyde fordyrelse samfundsmæssigt og/eller forringelser for brugerne – samt mere administration og bureaukrati, som alle erfaringer viser.

Om de syge kontanthjælpsmodtagere slipper ud af systemet med kontrol og umulige krav til deres ”rest-arbejdsevne” og flere får bevilget førtidspension må tiden vise. Med større sandsynlighed bliver det til ekstra lave kontanthjælpssatser, hvis regeringen får deres ønsker igennem.

Regeringen lover ”mere værdige indsatser med større effekt”. Og skriver umiddelbart derefter: ”Socialt bedrageri skal mødes med en hård og markant konsekvens”.
For nu skal man jo ikke gå og tro, at systemet skal til at bygge på tillid.

Samtidig ligger det i kortene, at der kan komme skærpede krav om at arbejde for kontanthjælpen efter devisen: tager du ikke jobbet med at fylde hylder op i Netto ryger kontanthjælpen. Her vil der blive kamp om hvem der bliver udpeget som ‘arbejdsparat’.

På bundlinjen står 3 milliarders besparelse. Og med den ånd der gennemsyrer regeringen går deres plan om at ”nytænke og reformere” ikke i retning af bedre tider. Samtidig er de små forbedringer for børnefamilier på kontanthjælp, der blev lovet af den tidligere regering og folketingsflertal og foreløbigt er udmøntet som en midlertidig ydelse nu skrottet. I stedet vil regeringen sætte en såkaldt ”inflationshjælp”. Dvs en midlertidig almisse, ikke en rettighed.
Dertil kommer, at de skattelettelser regeringen vil indføre går 100% udenom alle grupper på overførselsindkomst. Store grupper, herunder børn skal fastholdes i fattigdom.

Forventningerne i den sociale modstandsbevægelse er præget af både realitetssans og kampvilje. Her følger et udpluk fra facebook:

Tror bare ikke det bliver bedre for de arbejdsløse der i virkeligheden er opgivet og fastholdt på kontanthjælp de kommer på værdighedsydelse (forarmelsesydelse)

Jeg frygter også at syge/borgere med andre problemer end ledighed der befinder sig i kontanthjælpssystemet overgår til private aktører, med resultatafhængig betaling

Der kommer bare noget nyt, der hedder noget andet. De samme uduelige og ondskabsfulde folk ansættes, men samtlige klagesager slettes, da jobcentrene ikke længere eksisterer.

De vil spare 3 milliarder. Lovgivning består stadig og strammes endnu mere for de der skal have “skub”

Privatiserings-, krigs- og tyveregering. Vil stjæle endnu mere fra menigmand og gøre det endnu værre for folk på ydelser.

– Fagforeningerne må gå ind og tale mod den forværring der sker. Det er også deres medlemmer eller tidligere medlemmer.

Hvis det bliver anden aktør bliver det lettere at være aktivist. De kan blokeres uden konsekvenser for de ledige.

Se andre artikler på KPnet i temaet SVM-regering

Læs også

Ned med den arbejderfjendske politik og regering

 

 

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater