Progressiv kandidat vinder historisk valg i Colombia

Colombia vælger venstreorienteret kandidat til præsidentposten for første gang i historien. Valgresultatet er en konsekvens af Colombias befolknings store utilfredshed med neoliberalismen og det ekstreme højre.

Foto: Ved valget den 19. juni blev Gustavo Petro og Francia Márquez, præsident og vicevalgt i Colombia.

I søndags blev anden runde afholdt i det colombianske præsidentvalg. Den venstreorienterede kandidat Gustavo Petro stillede op mod det yderste højre, repræsenteret ved Rodolfo Hernandez, og sejrede med mere end 50% af de samlede stemmer.

Colombia står midt i en voldsom social krise, hvor 39% af befolkningen lever i fattigdom og 11% arbejdsløse, ifølge regeringen selv. Samtidig voksede landes BNP med mere end 10% i 2021, men al denne rigdom var koncentreret i hænderne på det nationale borgerskab og udenlandske monopoler.

Den afgående regering har gennemført reaktionær politik

Ivan Duques afgående reaktionære regering fastholdt kursen i den neoliberale grundbog, der har dikteret politikken fra landets sidste mange regeringer. Derudover forstærkede regeringen undertrykkelsen af venstreorienterede og sociale ledere. Alene i 2021 blev mindst 145 ledere af fagforeninger og menneskerettighedsbevægelser myrdet.

Duque styrkede også landets politiske og militære afhængighed af USA. Han støttede kupforsøget og den økonomiske blokade mod Venezuela. Han truede også med bryde den fredsaftale, der blev indgået med guerillagruppen FARC, der havde opereret i landet siden 1960’erne og løfterne om en bred landbrugsreform.

Petros sejr viser folkets utilfredshed mod højrefløjen

Gustavo Petros valg som præsident er en vigtig historisk begivenhed i Colombia. Aldrig tidligere har landet været styret af venstrefløjen. Med højreorienterede paramilitære militser og den amerikanske militære besættelse med flere baser spredt over hele landet har national politik altid været kontrolleret af højrefløjen og det yderste højre.

Petros sejr viser sig endnu mere afgørende, fordi han stillede op sammen med Francia Márquez, vicepræsident, en sort kvinde og miljøaktivist. Marques bliver den første sorte kvinde, der har stillingen i colombiansk historie.

Dette resultat er hovedsageligt et resultat af de latinamerikanske folks utilfredshed mod det yderste højre og den neoliberale højrefløj. Samme tendens er set i andre lande i regionen, såsom Chile og Peru.

Om den nye progressive regerings får succes i Colombia afhænger af, at den ikke forsoner sig med USA’s og det colombianske borgerskabs interesser.

Læs også

Colombia: Højrefløjen taber første runde i præsidentvalget

Solidaritet med de folkelige protester i Columbia


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne