Rigsmøde Danmark – Island – Færøerne: For militær overvågning af Arktis og sikring af USA

Statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren har været på oprustningstur til Færøerne og Island og afholdt rigsmøde med Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut. Den “arktiske kapacitetspakke” skal udmøntes i konkrete overvågningsplaner og yderligere militarisering skal boostes med krigen i Ukraine som murbrækker.

Regeringen har indgået aftale med den islandske regering om deling af overvågningsdata i Arktis

Danmark er gået ihærdigt ind i rollen som oprustningsindpisker i Østersøområdet og i Arktis. Sidste år blev Arktis kapacitetspakken om ekstra overvågning omkring Grønland vedtaget i Folketinget. Der var blot det problem, at det grønlandske selvstyre modsagde sig aftalen. Men det blev ’løst’ gennem presset fra Ukrainekrigen. Tidligere på året blev der skabt en ny regeringskoalition i Grønland og hermed et ja til at følge Danmarks og NATO’s militariseringsplaner.


Men USA har længe ønsket endnu mere, både omkring Grønland, Island og Færøerne.

I sidste uge kom det frem gennem en kilde i det amerikanske militær, at USA ønsker at sætte flere kystradarer op i Grønland, og at USA har ”tilbudt” at sende eksperter på rundrejse i Grønland for at udforske placeringen til radarerne.

Forsvarsministeriet i Danmark bekræfter, at der er “dialog” om amerikanske radarer.

Rigsmødets formål drejer det sig også om opsætning af overvågningsradarer på Færøerne, ligesom Island og Danmark fremover vil udveksle overvågningsdata i Arktis.

Det blev besluttet, at en radar opsættes på Førøerne, der skal overvåge luftrummet mellem Island, Norge og Storbritannien og forventes at få en rækkevidde på 3-400 km.

Under samme besøg blev der afholdt et møde i Northern Group, der er et ‘uformelt’ forum for at styrke det militære samarbejde i Nordeuropa og inddrage ikke-NATO-lande i NATO’s militære strategi. Northern Group består af Storbritannien, Nederlandene, Tyskland, Polen, Estland, Letland, Litauen, Finland, Island, Norge, Sverige og Danmark, oprettet i 2010.

Fra dette møde kom en fælles udtalelse holdt i generelle vendinger i det sædvanlige kodesprog om at “stå sammen om Ukraine” og opruste for at sikre “demokrati, frihed, menneskerettigheder og fælles værdier”. Kodeord for at styrke den vestlige imperialisme militært i konkurrencen med Rusland og Kina.

Arktis skal militariseres og overvåges ud fra USA’s og NATO’s krigsplaner. Med varslingssystemer og våben placeret i Grønland, Island og på Færøerne satser USA på at stå stærkt i et krigsopgør – de forsøger at holde udenfor USA selv.

Læs også
Arbejderklassens modstand mod regeringens, EU’s og NATO’s krigspolitik må styrkes

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater