Træk dansk militær hjem fra Mali

Mali er skueplads for et imperialistisk slagsmål om adgang til indflydelse og ressourcer, om magt i Sahel-området i Afrika. Mandag meddelte Mali’s regering, at Danmarks straks skal trække sine tropper ud af landet. Det har endnu ikke fået konsekvenser, og den danske regering arbejder angiveligt ’på højtryk’ for at finde måder til at forblive i den fransk ledte mission. Onsdag udsendte landene bag den militære mission, Task Force Takuba en udtalelse om at Danmark forbliver militært i Mali – på trods af Mali’s regering.
Opdateret: Udenrigspolitisk nævn har torsdag eftermiddag måttet erkende, at de danske soldater ikke kan forblive i Mali efter at regeringen i landet har gentaget sit krav til Danmark om at trække tropperne ud. Men samarbejdet med den franskledte militærmission vil fortsætte, udtaler udenrigsminister Kofod.

tropper Truslen om sanktioner fra ECOWAS, med EU og USA som bagmænd er blevet mødt med store protester i Mali

Frankrig og en række andre europæiske lande har udstationeret deres militær i Mali gennem Task Force Takuba/Operation Barkhane under dække af terrorbekæmpelse, og Danmark har netop fornyet sin deltagelse med udsendingen af soldater fra Jægerkorpset, stabsofficerer og et kirurg hold.

Problemet med terroristerne er imidlertid hverken løst eller formindsket i de år missionen under skiftende navn har haft tropper i landet, tværtimod. Og i følge Malis regering er Danmarks netop gennemførte udsendelse af tropper sket uden at have en aftale på plads med Mali.

I det tætte imperialistiske samarbejde mellem den franske og den danske stat er også den profitable våbenhandel. I efteråret deltog danske våbenfabrikanter f.eks. på en konference for fransk og dansk våbenindustri i Frankrig. Her udtalte den franske forsvarsminister Florence Parly:
-Vi ser frem til et endnu tættere samarbejde i den fremtidige udsendelse som en del af den europæiske Task Force Takuba. Vi er meget taknemmelige for at kunne regne København blandt vores tætteste operationelle partnere (Dagbladet Information).

Dansk våbenindustri har store forhåbninger til samarbejdet og militariseringen af Afrika, f.eks. deltog Terma, der allerede sælger radarsystemer til den franske hær.

USA og EU står bag sanktioner mod Mali

Den imperialistiske rivalisering om Afrikas rige ressourcer udspiller sig mellem USA og EU på den ene side, overfor Rusland og Kina. I øjeblikket lægger EU og USA pres på Malis regering, som de anklager for at lukke op for brug af russiske lejesoldater.

Under det gammelkendte påskud om at være garant for demokratiske valg har Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab, (ECOWAS) med EU og USA i ryggen besluttet, at gennemføre sanktioner mod Mali, hvis styret ikke følger Vestens krav overfor den nuværende regering.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler skinhelligt:

– Der er enighed i EU-kredsen om at arbejde videre med sanktioner, der rammer personer, som forhaler overgangen til demokrati. Eller som truer Malis fred, sikkerhed og stabilitet.

Om denne trussel om sanktioner skriver Frankrigs kommunistiske Arbejderparti, PCOF d. 21. januar:

Denne politik, som består i at forringe levevilkårene for befolkningen i en stat med det formål at skabe kaos og destabilisere det herskende regime, er dybt reaktionær. Med blokeringen af ​​finansielle strømme mellem Mali og andre lande bliver handel med væsentlige forbrugsvarer, som befolkningen har brug for, hårdt ramt.

Grunden til at stats- og regeringscheferne i ECOWAS-landene – med undtagelse af repræsentanterne for regeringerne i Mali og Guinea – traf denne beslutning, var at lederne af den franske imperialisme, EU og USA ønsker at straffe Mali’s regering fordi den bruger russiske militærstyrker og ikke efterkommer deres ordre om at afholde valg i februar.

Ved at uddelegere deres indblandings- og dominanspolitik til ECOWAS-lederne, som adlød ordrer, viser de, hvor meget de foragter Afrikas folk og betragter landene som deres “jagtområde”.

Erklæringerne om “respekt for demokrati” sidestillet med afholdelse af valg – i et land hærget af krig, der har dræbt tusinder og fordrevet millioner – er kyniske. Befolkningen i Mali og de andre lande i Sahel holdes som gidsler mellem jihadistiske grupper, der spreder frygt og terror, og de imperialistiske magters væbnede styrker, frem for alt fransk imperialisme.

Efter ni år med “krigen mod terroristerne” i Mali er jihadistgrupperne stadig ikke holdt op med at skabe kaos, dræbe snesevis af mennesker og udvide deres operationsområde. Vi fordømmer blokaden og bekræfter vores holdning: tilbagetrækning af franske tropper fra Mali og Sahel.

Det er op til det maliske folk at bestemme deres fremtid, hvilket kun kan ske, når alle udenlandske tropper forlader landet, og det imperialistiske pres stopper.

Danske tropper ud af Mali!

Det er denne kyniske plan om militær tilstedeværelse og diktater fra fransk imperialisme og EU-imperialismen, som den danske regering stiller sig til forsvar for under dække af et krav om demokrati. Danske tropper har intet at gøre i Mali, de må øjeblikkeligt trækkes hjem.

Onsdag udsendte landene i den militære mission i Mali (Task Force Takuba),
Belgien, Tjekkiet, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien, Litauen, Nederlandene, Norge, Portugal, Rumænien, Sverige, Storbritannien en fælles udtalelse om Danmarks stilling i Mali. Det fremgår, at den fransk ledte mission fastholder dansk militær i landet – på trods af Mali’s regering. Under henvisning til, at den tidligere regering i 2019 inviterede Danmark.

Opdatering: Danmark trækker soldater hjem fra Mali

Læs også
Europas sikkerhed truet af USA og Rusland. Vi kræver Danmark ud af NATO


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater