Oktober Radio: Frit valg og plejeskandalerne

I denne uges podcast fra Oktober Radio kommer vi ind på tvangslukningen af Berit’s Hjemmepleje afdeling i Århus, og hvordan det igen afslører at privatisering i praksis betyder nedskæringer, og forringelser. Det afslører også at det såkaldte ”frit valg”, blot er hokus pokus illusionsnumre, hvor politikerne sælger nedskæringer som et demokratisk gode.

Billede: Social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere demonstrerer på Christiansborg 2015

I 2014 gennemførte Århus Kommune en udlicitering af hjemmepleje og praktisk hjælp. Flere private virksomheder blev valgt til opgaven, men efter kort tid gik to af dem konkurs. Det sidste firma var Aleris Hjemmepleje, men da Århus igen skar ned på betalingen trak de sig fra næste udbuds runde i april 2018. De nye nedskæringer på området gjorde det simpelthen umuligt forklarede Aleris.

I stedet bød Berits Hjemmepleje fra Horsens ind på opgaven. Virksomheden blev modtaget med kyshånd af det spare ivrige byråd. Efter næste fire år med klager lukkede Patientstyrelsen i sidste uge hele deres operation ned i Århus. Der var simpelthen ikke styr på de ansattes kurser og uddannelser, eller opgaven med genoptræning, og medicin. Med få dages varsel blev alle ansatte fyret, og Århus kommunens blev pålagt at overtage opgaven.

De ansatte have råbt op lige fra dag et. Det var tydeligt der ikke var styr på tingene, ufaglærte og næsten helt nyansatte blev sendt afsted alene, i den milde ende af fejl blev opgaver glemt, ældre fik ikke den hjælp de var visiteret til, og der manglede overlevering og dokumentation. I den grove ende var der eksempler på at medicin ikke var blevet givet, og manglende genoptræning efter hjemsendelse fra hospitalsindlæggelse.

Flere ansatte har udtalt at ledelsen hos Berits Hjemmehjælp i Århus slog problemerne hen. De ansatte gik til deres fagforening og kommunen, men det blev ved løftede pegefingre, kommunen lukkede øjnene og greb ikke ind.

Først da Skejby universitetshospital i år havde indberettet virksomheden gik patientstyrelsen ind i sagen, og var ude og kontrollere i praksis hvordan tingene foregik.

Århus historien er desværre langt fra enestående, der er masser af eksempler landet over på patienter der bliver udskrevet før de er raske, men den kommunal hjemmepleje slet ikke er klar til at udføre den nødvendige genoptræning, eller hvad der nu er brug for.

Løgnen om Frit valg

Det frie valg er en kæmpe illusion der bliver solgt som om det fører magten tilbage til den enkelte. Men som ældre kan man jo ikke få lov til at vælge en løsning hvor de ansatte rent faktisk er uddannet, og har tid til at løse deres opgaver.

Frit valg er i stedet en del af en privatiserings og nedskæringsøvelse. Det handler aldrig om at opgradere kvaliteten, men om at det hele går op i rigide visiteringer til minutter og sekunder, og ansatte der ikke har tid til pauser og transport mellem hjemmebesøg.

De fortsatte krav om nedskæringer og rationaliseringer betyder ikke kun at de ansatte skal løbe hurtigere, men også et konstant pres væk fra fastansættelser og uddannede. I stedet er den offentlige sektor kronisk underbemandet, og så mange opgaver som muligt placeres på vikarer, ufaglærte, studerende, eller tvangsaktiverede. Kunne kommunen erstatte alle med en robotstøvsuger havde de gjort det for længst.

Frit valg, privatisering og udlicitering rammer både børn, syge og ældre og de ansatte. Så længe al offentlig service er reduceret til en konkurrence om pris, vil udsultningen af den offentlige sektor fortsætte. Og ansvaret for svigt bliver placeret hos den enkelte sygeplejesker, og social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere osv.

Der må siges fra, en anden dagsorden skal på bordet.

Læs også: 

FÆLLES SAG PÅ TVÆRS AF FAG!
Pressemeddelelse om demonstrationer tor. d. 28.10.

Kilde Horsens Folkeblad: Byrådets privatiserings ambitioner brister


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne