Sport og politik: OL1936-2016

Sport og politik kan aldrig holdes adskilt. Ikke mindst bliver glæden ved sport udnyttet til at holde tanker og opmærksomhed fra tidens brændende politiske kampe. Helt aktuelt en sygeplejerskestrejke der gemmes væk. I 1936 blev OL brugt til propaganda for det nazistiske styre i Tyskland.

Leder
Det antifascistiske tidsskrift Håndslag 3-2016

Engelsksproget plakat


De Olympiske lege, Berlin 1936
. Alle sejl sat til. Nu skulle den nazistiske storhed fremvises for en hel verden. De bange anelser og vilde historier skulle manes i jorden. Diktaturet sat på midlertidig standby – udadtil forstås.

Der var for længst givet grønt lys for afholdelsen af Nazi-OL på trods af, at boykot længe havde været ivrigt diskuteret. Præsidenten for USA’s olympiske komité, Avery Brundage, fastslog at jødiske atleter blev behandlet fuldt ud retfærdigt, og at boykot var unødvendig. Sport og politik skulle holdes adskilt. Og i øvrigt skulle atleterne ikke blande sig i det aktuelle skænderi mellem nazister og jøder!

I sidste ende valgte kun Spanien og Sovjetunionen samt enkeltstående jødiske atleter at udeblive fra de XI Olympiske Lege.

Advarselslamperne blinkede ellers rask væk. Blot et år var gået for vedtagelsen af den blodigste lov, verden havde set, nemlig Rigsborgerloven og loven om beskyttelse af det tyske blod og den tyske ære. Loven der gjorde samtlige jøder i Tyskland og tyskbesatte områder fredløse. De er også kendt som Nürnberglovene.

Konsekvenserne heraf var allerede kendt, for måneden inden legenes start var den første flygtningekonvention vedrørende ‘flygtningene fra Tyskland’ indgået, uden at det for øvrigt rokkede en tøddel ved situationen med de tusinder og atter tusinder af flygtninge, der bankede på nabolandenes døre. Døre, der forblev lukket og låst. Hertil kom de frygtede SA og SS-drevne arbejds- og slavelejre, KZ-lejrene som var i stadig udbygning. F.eks. var Sachsenhausen lidt uden for Berlin netop taget i brug.

Selvfølgelig var der mange blandt den tyske befolkning, der havde taget eller tog bladet for munden. En senere Gestapo-opgørelse fra april 1939 viste, at 300.000 modstandere af regimet var fængslet. I tiden 1933-39 rummede koncentra­tionslejrene 1 million.

Men sport og politik skulle holdes adskilt!

En New York Times-journalist skrev: »Åbningen af De Olympiske Lege har overgået alle høje forventninger. Alt tegner til, at legene vil opnå det, som Tysklands herskere åbenlyst har ønsket, at de skulle, nemlig at give verden et nyt udsigtspunkt, hvorfra de kan betragte Det Tredje Rige«.

Olympiaden i Berlin blev den første live-transmitterede sportsbegivenhed nogensinde. 72 timers direkte fjernsyn blev det til, om end det begrænsede sig til særligt opstillede TV-skærme i Berlin.

En sammenligning med TV-transmissionen fra OL i dag er næppe rimelig. Her sendes der nærmest døgnet rundt på tusindvis af TV-kanaler. Underholdningsindustrien har kronede dage og vi er jo nogen, der går rundt med lidt store øjne! For en tid lægges dagens små og store problemer til side. Nedskæringer, besparelser og kvalitetsforringelser. Køb af kampfly. Militær oprustning. Terror og bomber. Krigens købmænd. Flygtninge!

Ahhh …. forleden kom en FN-rapport, der opgjorde at på verdensplan er der 65 mio. flygtninge på flugt fra konflikt, forfølgelse eller nød. En fordobling på blot 5 år. Børn udgør halvdelen af det samlede antal flygtninge på 21 mio.

Nåeh Nej … Sport og politik skal holdes adskilt!

Det antifascistiske tidsskrift Håndslag blev grundlagt af modstandsmanden Frede Klitgård (1923-2015)

Se Håndslags hjemmeside 

Se også

At glemme er at tillade!
Leder, Håndslag 2-2016

 

Sport og politik: OL1936-2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne