At glemme er at tillade!

Leder
Det antifascistiske tidsskrift Håndslag 2, 2016

Mauthausen_GermanMonument_DDRMonument fra 1967 i tilintetgørelseslejren Mauthausen,
oprettet af regeringen i det daværende DDR

Ved den lille by Mauthausen i Østrig havde nazisterne fra 1938 en af deres bestialske KZ-lejre. Da amerikanske tropper befriede lejren mødte dem et forfærdende syn, der rystede de krigsvante tropper i deres grundvold. I dag står lejren der, som symbol på nazismens forbrydelse mod menneskeheden.

Når den besøgende forlader stedet gennem en mindelund, hvor 20 nationaliteter, der her var ofre for nazismens forbrydelser, mindes. På et af dem lyder det budskab, man får med på vejen: »Glem ikke os, der her blev dræbt. Thi at glemme det onde er samtidig at tillade gentagelser!«.

Det kan i dag synes, som om denne dyrekøbte erfaring er ved at tone bort i takt med, at øjenvidnernes antal og stemmer stilner af.

Absurd er det teater som nazisten og massemorderen Anders Breivik får lov at opføre. Senest ved hans sag mod den norske stat for ’umenneskelig behandling’. Sensationshungrende medier optræder som villige budbringere og formidlere af det kriminelle nazibudskab i både tekst og billeder. Terroristens fascisthilsen til pressefotograferne gik verden rundt, nøjagtigt som det var hensigten. Nemlig at anspore og opmuntre meningsfæller verden over til at organisere fascistisk terror og vold.

Naturligvis skal hans fængsling ikke foregå under torturlignende omstændigheder. Det kan ingen retsstat tolerere. Og Breivik har ikke været udsat for noget, der ligner. Men at give ham mulighed for at udbrede sit kriminelle budskab og kriminelle ideologi er tåbeligt. Det kommer ikke ind under hverken retsstatsforpligtelser eller ytringsfrihed. Det er en utilstedelig og ætsende hån mod hans ofre, eller meningsfællers kommende ofre, som også har krav på retsstats-beskyttelse.

Stornazisten Rudolf Hess blev idømt livsvarigt fængsel ved Nürnbergprocesserne. Han afsonede sine mange år i Spandau-fængslet i Berlin. Indtil sin død som 93-årig, de sidste år som eneste fange. Han begravedes oprindeligt på et ukendt sted for at undgå mediernes opmærksomhed og for at hindre mørkets kræfter i at gøre stedet til et kultsted.

»At glemme det onde er at tillade gentagelser« burde være børnelærdom for pressen og dagens politikere. Men der er nogen, der ikke har hørt efter i skolen.

Det såkaldte ‘Danskernes Parti’ får i øjeblikket belejlig presseopmærksomhed. Hertil bidrager Venstres Ungdom villigt og afholder uden betænkeligheder møde med Daniel Carlsen, partiets leder og erklæret nazist. Alt dette går rigtig godt i hak med, at ‘Danskernes Parti’ hævder, at de snart har samlet nok underskrifter indtil opstilling til næste folkestingsvalg. De får hjælp -indbefattet økonomisk støtte – af kræfter, der ønsker et comeback for det ekstreme højre, som vejrer morgenluft i EU, Europa og globalt.

Det MÅ ikke glemmes, at nazisme ikke er simpel politik, men derimod forbrydelse mod menneskeheden. Mere end 50 millioner døde, dræbte og lemlæstede er den pris, demokratiet kom til at betale for den lærdom!

Se også

Kandidat fra yderste højre kan blive præsident i Østrig
DR 21. maj 2016

Det antifascistiske tidsskrift Håndslag blev grundlagt af modstandsmanden Frede Klitgård (1923-2015)

Se Håndslags hjemmeside 

Frede Klitgårds ‘Sejrrigt oprør’  er enestående vigtig bogudgivelse
Af Klaus Riis, KPnet 1. september 2015

Om det antifascistiske tidsskrift Håndslag
Af Ebbe Riis Klausen, KPnet 25. september 2016

 

KPnet 21. maj 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater