De forargede spidsborgere

Af SN

Tåregas mod fredelige demonstranter

En gammel marxistisk pointe er at “den herskende klasses ideer er de herskende ideer”. Det gælder især spørgsmålet om ejendomsretten til produktionsmidlerne, men også moral og etik. Tit kommer det til udtryk som forargelse, f.eks. når Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund kommenterer på fredagens demonstration mod Israels overgreb på palæstinenserne:

“Primitiv adfærd hos de voldelige demonstranter, der har angrebet Israels ambassade; de skal ikke importere Palæstinakonflikten til Danmark. Jeg håber alle ambassadens ansatte og betjentene – som vi skylder stor tak – er ok”.

Udover det dårligt skjulte racistiske menneskesyn, “primitiv adfærd importeret fra Palæstina…” , så er det som at høre en stokkonservativ lov-og-orden politiker for hvem det eneste hellige er det bestående. Når først man tænker sådan er det svært at forstå at det bestående kan finde på at behandle sine borgere uanstændigt, endsige angribe dem uden anden grund end at de var “tæt” på nogen der begik en lovovertrædelse.

Alle der har set politiet i aktion ved demonstrationer, strejker og andre forsamlinger ved at når først de går i gang så har de meget svært ved at være tilbageholdende. Det er også derfor at de vælger at skyde tåregas ind i en stor folkemængde så folk flygter ud på togskinnerne. Helt almindelig menneskelig anstændighed burde få de fleste til at overveje om det var en rimelig reaktion, men sådan er det bare ikke. I stedet gælder at den der har magt har ret.

For at vende tilbage til det racistiske menneskesyn så er det pudsigt hvordan vold bliver gjort til en palæstinensisk/mellemøstlig ting. Det kommer nok fra de mærkværdige ideer om “civilisationernes sammenstød” der har præget levebrødspolitikere i mange år. Men vold har en lang historie i alle lande og kulturer. Danmarks historie er fuld af vold, spontan vold, dagligdags vold, systematisk vold. Vold der primært er udført af nogen med magt overfor nogen i deres magt. Danmarks nutid er også fuld af den slags vold, f.eks mænd der slår deres koner og betjente der slår demonstranter.

Det samme går sig gældende i Palæstina og Israel, hvor magtforholdet endnu engang bliver gjort skræmmende klart af tabstallene siden mandag: 126 palæstinensere og 8 israelere er døde. Vejen til fred kræver at den israelske stat standser fordrivelsen og undertrykkelsen af det palæstinensiske folk og handler efter at palæstinensere har fuldstændig samme ret til livet som israelere.

Se også
Tåregas og hunde mod børnefamilier til Palæstinademonstration
KPnet 14. maj 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater