Solidaritet mellem højt- og lavtlønnede

Skal de lavest lønnede have forbedringer ved at de med en forholdsmæssigt højere løn afstår fra forbedringer? Er der kun ’en samlet kage’ til deling? Nej, selvfølgelig ikke. Der må kæmpes sammen både for løft af de lavtlønnede og for forbedringer for alle. Og de grupper der stemmer NEJ har brug for bred opbakning fra andre faggrupper – offentligt som privat – og fra befolkningen.

Skulder ved skulder, lød den parole, der samlede og begejstrede ved OK18. Her ved OK21 har fagtoppen ikke ønsket at sætte blus på solidariteten. Forhandlerne har forventet og lagt op til et nul-resultat, og jo hurtigere og mere gnidningsløst overenskomsten og dens dårlige resultater kan sluges og blive glemt igen, jo bedre, set fra deres synsvinkel.

Det er selvfølgelig noget ganske andet, set fra medlemmernes synsvinkel. Her lyder det retfærdige krav på mærkbare forbedringer, fra de ’højtlønnede’ til de lavest lønnede i hierakiet. De knokler alle på en alt for lav løn og med stadigt mere pressede arbejdsvilkår. I skærende kontrast til den samfundsnytte der ligger i deres uundværlige arbejde som sundhedsarbejder, pædagog, lærer osv. Ingen faggrupper har fået opfyldt deres krav ved OK21.

For mange områder er nødberedskabet bedre end normalberedskabet! Dette faktum kan virke som et argument for, at en strejke alligevel ikke vil nytte. Men netop dette absurde faktum om den offentlige velfærds niveau gør en kamp så meget desto mere vigtig og forståelig. En strejke indenfor det offentlige område vil måske ikke presse staten økonomisk, men det vil den så til gengæld politisk. Hvis de sundhedsansatte, lærerne, pædagogerne osv strejker vil det sætte fokus på hele nedskæringspolitikken og udsultningen af det offentlige velfærdsområde, hvor færre skal løbe hurtigere for at nå mere til en skrabet løn, og den situation vil kunne  udvikle sig til en kæmpe folkelig protest.

Først sygeplejerskerne, så brandmændene, siden jernbanearbejderne og fængselsbetjentene har indtil nu stemt nej til OK21, og flere vil følge efter. Ingen grupper vil kunne vinde isoleret og alene. Men der vil også være mange muligheder for solidaritet.

Aldrig har befolkningens sympati med sygeplejerskerne, SOSU’er og andre grupper været større.

Nu gælder det at få denne solidaritet udtrykt som opbakning til NEJ’et. Der kan laves solidaritetsudtalelser fra privatansattes arbejdspladser, klubber og fagforeninger.
Forældregrupper og mange andre opfordres til at bakke op.

En hel solidaritetsbevægelse må udvikle sig. Med fælles mobilisering på arbejdspladserne og på gaden. For mærkbare forbedringer for alle fag indenfor det offentlige område. Kun en aktiv fælles solidaritet vil kunne rokke ved det elendige OK-resultat.

Læs også

OK21: Stem nej! – Et stort fælles nej er muligt!
Udtalelse APK

Slut med at vente på bedre tider – Stem NEJ til OK21!
KPnet 13. april 2021

OK21: Stem Nej hvis du gerne vil høres
KPnet 12. april 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne