Arne-reformen: Enhedslisten svigtede da den stigende pensionsalder skulle stoppes

Af Dorte Grenaa, APK

Det lykkedes den socialdemokratiske regering at få sit prestigeprojekt og valgløfte igennem om en Arne-pension – tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – ved hjælp af Dansk Folkeparti og støttepartierne, inklusiv Enhedslisten. Så skal vi nok få udfyldt alle hullerne hen ad vejen og set på nedslidningen, kvitterede FH formanden Socialdemokraten Lizette Riisgård. 


Det egentlige problem med den nye reform er imidlertid ikke hullerne, selvom de er slemme nok for alle de mennesker det går ud over.
Nej det virkelige problem for alle dem der har kæmpet for at få sænket pensionsalderen og stoppet den forsatte stigning af pensionsalderen, der ligger i velfærdsreformen, er at Enhedslisten sprang i målet, da det gjaldt.
De turde eller ville ikke bruge deres stemmer i Folketinget og forhandlingerne til at holde fast i kravet, i en situation hvor deres stemmer var afgørende. Og så hjælper det ikke bagefter at sige, at nu må vi kæmpe videre.

Hvor stiller det bevægelsen, der vil stoppe den stigende pensionsalder? Enhedslisten har jo sagt, at det også var deres mål og hensigt og at de ville være bevægelsen bannerfører. Enhedslisten siger, de er bevægelsernes parti. Hvordan kan bevægelserne stole på et parti, der siger et og gør noget andet?
Enhedslisten gik til valg på, udsender erklæringer fra lands-og årsmøder, om at de aldrig vil underlægge sig og holde hånden under en Socialdemokratisk regering igen, som under Thorning-regeringen. Lige her havde Enhedslisten faktisk chancen for at bevise, hvis de mente det. Det har de så ikke mere. Efterlønstyveriet kunne være rettet op med en garanteret blivende lav pensionsalder til alle.

Penille Skipper, Enhedslisten siger i en pressemeddelelse lige bagefter de selv lige har sagt god for reformen: ”Vi går til forhandlingerne med krav om, at vi vil debattere den generelle pensionsalder. Vi siger: Stop stigningen ved den nuværende pensionsalder på 68 år. Der er ingen grund til at hæve pensionsalderen. Men vi stiller ikke ultimative krav.”

Men hverken bevægelserne eller arbejdspladser har brugt deres tid og kræfter på, at der skulle mere debat i Folketinget. Efterlønnen blev slagtet i 1998 under den daværende socialdemokratiske Nyrup regering, og det er blevet debatteret i de 22 år der er gået siden. Velfærdsforliget blev indgået i 2006 under VK-regeringen og er blevet debatteret i de 14 år siden da. Det er vist helt klart ikke mere debat på Christiansborg, der rykker eller der er brug for. Så snak om at Enhedslisten har sikret en forsat debat kan vi ikke bruge til noget. Nu må det være nok med udenomssnak.

Enhedslistens ageren i dette spørgsmål stiller også skarpt på et andet spørgsmål. Hvorfor skal vi blive ved med at trækkes rundt med opfattelser om, at det er i Folketinget slagene slås og problemerne løses? Enhedslisten tror på den parlamentariske vej som vejen frem til forandring, og på tilføjer de, at et folkeligt pres og nok mandater vil gøre partier som dem selv stærke nok til at presse arbejderklassens og bevægelsernes krav igennem. Men det er en illusorisk bremse på at udvikle kraften, organiseringen og en klassekampspolitik i bevægelserne – som vi har set så mange gange før fører ingen steder hen.
Det duer forsat ikke – ikke i går, ikke i dag og ikke i morgen.

Man kan ikke klandre Enhedslisten for ikke at være et revolutionært parti eller ikke ville en revolutionær vej, for det er de ikke og vil de ikke.

Men man kan og skal klandre dem for at bilde folk ind, at de kæmper for deres krav, når de uanset hvad de siger og skriver, handler som et lille “venstre” socialdemokrati.Og når de i denne afgørende situation og som de selv kalder historisk, agerer som vandbærere til at fylde en hullerne i si.

For dem der ønsker reel forandring og vil være med til at skabe den står APK, Arbejderpartiet Kommunisterne som det parti, man kan tilslutte sig og hvis politik man kan orientere sig i.

Ikke bare når det gælder den forsatte kamp for helt at få skrottet den stigende pensionsalder og velfærdsforlig, men for et helt andet samfund end det kapitalistiske, der æder mennesker og natur og spytter dem ud igen, når der ikke er mere profit af hive ud.

Læs også
Arnes pension: En lappeløsning der skal dække over den stigende pensionsalder


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater