Lufthavnsansatte: Vi vil ikke betale – igen!

Omkring 100 lufthavnsarbejdere demonstrerede mandag udenfor Dansk Industris lokaler. Lokalaftalerne er opsagt, alle tilkæmpede rettigheder fjernet med et pennestrøg – og fremtidige ansatte risikerer at skulle arbejde på overenskomstens grundløn.

Virksomheder i Københavns Lufthavn har fået milliardstøtte under corona-krisen, der angiveligt skulle ’sikre arbejdspladser’. Alligevel er regningen sendt videre til de ansatte, der har betalt gennem fyringer og en 13 procents lønnedgang. Nu opsiger bagagehåndterings-firmaerne lokalaftalerne og arbejderne står overfor at miste alle tilkæmpede rettigheder og ryge ned på overenskomstens lave grundløn. Mandag demonstrerede omkring 100 lufthavnsarbejdere og fagligt aktive foran Dansk Industris hovedkontor på Rådhuspladsen i København, hvor forhandlinger om ny lokalaftale gik i gang.

Bagagehåndteringsfirmaerne i lufthavnen har på nær et enkelt opsagt de lokale overenskomstaftaler, og nu varsler også Københavns Lufthavne A/S (CPH) at gøre det samme.

– Det er så fjerde gang, vi skal betale, og det vil vi ikke være med til, siger Allan Slawecki, tillidsrepræsentant i Aviator og talsperson for demonstrationen til Netavisen Pio.

– Worst case er, at vi mister alt det, som vi har forhandlet hjem, at vi ender på at følge Industriens Overenskomst rent, siger Ike Topp-Danielsen, tillidsmand i Menzies til piopio.

Der vil så ske det, at de nyansatte skal hyres ind på langt dårligere vilkår end dem, som allerede er i job.

– Det kan skabe ulighed mellem kollegaerne, hvis der kommer store forskelle mellem vilkår hos dem, der allerede er i firmaet, og de nyansatte. Så vil der stå to ved siden af hinanden og lave det samme til vidt forskellig løn, siger Ike Topp-Danielsen.

Grundlønnen er på 122 kroner i timen.

Alle de store firmaer har siden foråret gennemført massefyringer og flere tusinder er fyret i lufthavnen.

Læs også
Kapitalen skal betale krisepolitikken – for en revolutionær vej ud af krisen!

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater