Slagtningen af efterlønnen – også en del af “Velfærdsforliget”

Om du er syg eller nedslidt skal du arbejde til du segner. Til det formål er bl.a. efterlønnen undergravet og forringet på alle leder og kanter til at blive en ikke-mulighed. Der er angiveligt ikke råd til en værdig tilbagetrækning som en ret for alle efter arbejdslivet, mens der bliver postet milliarder ud i støtte til virksomhederne både herhjemme og gennem EU.

I dag er kun 50.000 på efterløn, mod 125.000 i 2011. Og mens der i 2011 var over en million a-kassemedlemmer, der betalte til efterlønsordningen er tallet nede på 360.600 i dag. Alt tyder på, at det vil blive ved med at falde, da indholdet er trukket ud af efterlønnen. Den er afkortet og udskudt og man kan ikke leve af den. Unge i dag tror ikke på efterlønnen og betaler ikke til den, da den på alle måder en udhulet og talt ned.

Mange er lokket ud af efterlønsordningen med udbetaling af det opsparede beløb som lokkemad. Og mange fortryder i dag, trods de forringede satser. I følge FOA fortryder over halvdelen af deres medlemmer deres fravalg (i en undersøgelse fra august 2019).

“Havde du spurgt mig for fem år siden, havde jeg sagt, at det nok skulle gå. Nu tænker jeg, hvad mon det skal ende med,” siger Jan Sørensen, der dagligt må tage piller mod sine smerter til fagbladet FOA.

Alverdens benspænd mod ordningen er lagt ud. Fra 1998 startede presset på efterlønsordningen, da EU-Kommissionen gik ind og ønskede den afskaffet – ligesom de også har krævet højere pensionsalder. Det fik den socialdemokratiske Nyrup-regeringen til at vende på en tallerken og droppe alle valgløfterne om bevarelse.
Se Efterlønsslagtning ved at være komplet – fra i år modregnes optjent pension for nye efterlønsmodtagere
KPnet 8. januar 2019

I de sidste 20 år er udhulingen så kommet slag i slag fra skiftende regeringer, hvor angrebet har rettet sig mod folkepensionen og efterlønnen i et samlet hug. Når pensionsalderen stiger, stiger også efterlønsalderen.

Selvom Thorning-regeringen kom til magten på baggrund af harmen over Løkke-regeringens angreb på efterlønnen endte Socialdemokraterne med at fastholde den borgerlige aftale fra 2011 om senere tilbagetrækning, der fulgte op på velfærdsforliget og tog det et skridt videre. Det stod klart, at den såkaldt ’røde blok’ førte samme politik som den blå. Således også i dag. Socialdemokraterne snor sig for at opfinde en tilsyneladende beskyttelse af de nedslidte arbejdere, mens de 100 % opretholder det generelle angreb med den stadig højere pensionsalder, der startede med Velfærdsforliget.

Et af midlerne til at tage lysten til at bruge ordningen fra folk, var at en stor del af ens opsparede pensioner fra 2019 er blevet modregnet. Sammen med lave satser er muligheden for at leve på en efterløn undermineret.
Se mere om hvad der modregnes her

Arbejdsmarkedspension modregnes f.eks. med 64 procent, uanset om pengene udbetales eller ikke.

A-kasseleder i BJMF, Dennis Birger Hejl fortæller til Fagbladet 3F, at mange godt har hørt, at der er en modregning i efterlønnen. Men ikke hvor meget. Så mange får en slem overraskelse.

– Jamen nogle græder og aner ikke, hvad de skal gøre. Andre smider det hele og siger “så kan det fandeme være lige meget” – så må de jo arbejde videre. Det er folk, som har arbejdet mange år i forvejen. Mange har fysiske skavanker. De har bare ikke råd til at gå på efterløn i dag, vurderer han.

Se Nedslidte 3F’ere mister tusindvis af kroner

Kamp for lavere pensionsalder er også en ungdomskamp

Perspektivet for ungdommens fremtid synes stadig mere sort i det kapitalistiske system, hvor arbejdskraften er en billig brug og smidvæk-vare. Det står klart at man ikke vil kunne holde til et presset arbejde til man er over 70. Og så er der kun fattigdomsordninger at falde tilbage på. Det peger på nødvendigheden af fælles kamp mod de EU-dikterede forlig og reformer, og på et samfundssystem hvor det ikke er kapitalen der sætter rammerne for arbejdsliv og levevilkår.

Se også

Vi kræver arbejde og pensionsalderen sat ned

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater