Røgslør over EU-forhandlinger

Opdateret 20. juli: Der er nu indgået aftale mellem EU’s statsledere om ‘corona-genopretningsfond’ og EU-budget på i alt omkring 13.600 milliarder kroner! Aftalen skal ratificeres i medlemslandene.
I meldingerne fra EU’s topmøde om milliardgaver til monopolerne holdes alt det væsentlige skjult, mens underordnede detaljer gøres til dagens drama.


EU’s topmøde, der skal fastlægge detaljerne i et udvidet budget og en kolossal tilskudspakke til EU’s kapitalister er endnu ikke nået frem til enighed. Forløbet beskrives som et slag, hvor vi skal heppe på ’de sparsommelige 4’ og ånde lettet op når Mette Frederiksen får en lidt større ’rabat’ til Danmark, eller når den samlede lånesum bliver en smule mindre. Det er alt sammen røgslør over de nye store skridt der er på spil frem mod EU som en føderal stat med fælles gæld og fælles finanspolitik.

Det grundlæggende er der enighed om. EU-landene skal optage fælles lån – og uddele pengene til medlemslandene, inklusive skærpede krav om ’reformer’ af den offentlige sektor. Fra 2025 starter afdragene på lånene, som alle lande vil være bundet op på.

Om det bliver forholdsvist mere der udbetales som lån eller tilskud – om beløbet bliver skåret en smule ned rører ikke ved det egentlige – vi bliver alle bundne til gælden, og EU rykker et væsentligt skridt frem ifht magt over medlemslandene. EU vil optage et fælles lån på et beløb på 5.600 milliarder kroner, give det som tilskud til monopolkapitalen og lade EU-landenes befolkninger betale.

Mette Frederiksen slås angiveligt for, at ”der kommer “en fornuftig balance” mellem lån og tilskud”. Men den eksisterer ikke. Vi skal ikke bindes op på et fælles lån overhovedet! Og at kalde hele operationen for ’solidaritet’ med fattige lande i EU er en kæmpe løgn. Pengene vil gå i virksomhedsejernes lommer til hjælp i den skærpede kapitalistiske konkurrence. Betalt med sociale nedskæringer, som EU vil kræve som politisk betaling, nedskæringer til fordel for en fordeling af værdierne hvor kapitalen inddrager mere og mere til sig selv.

EU er på alle fronter i gang med en kæmpe operation til hjælp for EU-monopolernes globale konkurrencekamp. Et tiltag der er lagt op til som en del af Macron og Merkels genopretningspakke er planen om at droppe enhver kontrol med monopolernes størrelse. Der skal skabes såkladte ”European Champions”.

EU har hidtil lagt en smule begrænsning på monopoludviklingen – i nogle sager – og Margrethe Vestagers indsats som EU’s konkurrencekommissær har været slået stort op, som om EU tøjlede monopolerne og sikrede ’fri konkurrence’ og lave priser. Bl.a. blev en fusion mellem togafdelingerne i tyske Siemens og franske Alstom for nylig stoppet. Det skal være slut nu, monopolerne skal have helt frit spil. Endnu et faktum, der holdes under radaren i dækningen dagens EU-topmøde.

Macron og Merkel taler om solidaritet med de fattige EU-lande (som købedygtige eksportmarkeder) – men tænker i høj grad i overlevelse for de franske og tyske monopoler, som de styrende i en samlet EU-stat.

Læs mere om topmødets indhold her

Regningen for EU-medlemskabet stiger – Nye skridt i udviklingen af monopolernes unionsstat
KPnet 12. juli 2020

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne