Glimrende kulturinitiativ med gratis filmstreaming


Læserindlæg af KB, Århus

Filminstruktør Nils Vest har i disse være-hjemme-tider besluttet, at lægge film ud til gratis streaming. Foreløbig 10 af sine længere film på 30 – 60 min.

Jeg kastede mig straks over “Fem dage for freden” fra 1978, som fortæller om Nato’s Brandkorps, der trådte til, da ‘undergravende elementer’ truede NATO’s ministerrådsmøde i København i juni 1973.

Det er gadeteater i helt stor skala ved Teatergruppen Solvognen – 5 dage, mange steder i København, med folk i uniformer, med showindslag med det internationale brandkorps og de danske lotter, der servicerer dem, med krigsmodstandere, med voxpop, f.eks. denne: ”Jeg beundrer Amerika for dets storladenhed, for jeg synes, når man tænker på, hvor meget vi får ud af vores medlemskab af NATO, og hvor lidt det koster os, så synes jeg, at det er billigt, og jeg synes det er ufint med al den kritik, der rejses imod NATO og Amerika. Det synes jeg altså.”

Speakerteksten og -stemmen til filmen er gennemført og uforlignelig – med indoktrinering for fuld udblæsning.

For gamle nisser som mig er det også sjovt at gense kendte ansigter, fra en tid og fra et miljø, hvor det netop gjaldt om at skabe kollektivt og uden at promovere enkeltpersoner.

Der er tale om et meget fantasifuldt værk med antiimperialistisk indhold, hvorfor der i sin tid blev ballade om både denne film og om det andet store værk af Nils Vest fra 1970’erne om palæstinenserne – “Et undertrykt folk har altid ret”.

Niels Vest har igennem 40 år boet på og lavet flere film om Christiania, om arkitektoniske perler i København og mange, mange andre film.

Det er også værd at orientere sig på youtube, hvor man kan finde en hel del Nils Vest-film, bl.a. en optagelse af I kan ikke slå os ihjel” – med Anisette og Thomas Koppel + Povl Dissing. De spillede på Christiansborg Slotsplads for langt over tyve tusinde, der demonstrerede imod præsident Bushs besøg i Danmark, 6. juli 2005.

Se Nils Vests hjemmeside med filmstreaming her


Send et indlæg til KPnet: Skriv til redaktion@kpnet.dk

Se andre læserindlæg


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne