Vil spore dine mindste bevægelser – Af Revolusjon, Norge

Bliver Covid-19 det påskud regeringen behøver for at indføre masseovervågning med folkets “samtykke”?

Artikel fra Revolusjon, Norge

Med hjemmel i den såkaldte Fuldmagtslov vil regeringen åbne for et automatiseret sporingssystem, der afslører alle dine bevægelser og hvem du har været i kontakt med.

Det er en metode, der allerede mere eller mindre ’frivilligt’ er indført i en række lande blandt andet i Kina, Taiwan, Sydkorea og Singapore for at stoppe spredningen af corona-virus.

Gennem en app bruges deltagernes mobiltelefoner til at kortlægge nære kontakter, som smittede personer har haft med andre. Institut for Folkesundhed samarbejder med andre aktører for at udvikle app’en baseret på GPS-sporing. Det ideelle formål er at bidrage til at reducere den tid, der bruges på smitteopsporing.

Problemerne med en sådan app er åbenlyse – den kan bruges til at overvåge alt og alle når som helst, uanset virus eller smittespredning. For eksempel til at undersøge demonstranter, eller hvor politisk oppositionelle samler sig på alle tidspunkter.

Island går en helt anden vej og satser på omfattende testning af befolkningen, som giver videnskabeligt grundlag for nødvendige foranstaltninger uden at krænke folks privatliv. Institut for Folkesundhed (i Norge) fortæller NRK, at de vil gøre det samme, men først skal de have finansieringen på plads (!). Finansiering til geografisk lokalisering og masseovervågning lader derimod ikke til at være et problem.

Proportionelle foranstaltninger?

Datatilsynet har under tvivl godtaget indføring af denne type sporing, forudsat at download af app’en er frivillig og minder om, at dette kun er lovligt, hvis denne type masseovervågning »udgør en nødvendig, egnet og proportionel foranstaltning i et demokratisk samfund«, som de skriver. Dette til trods for, at Datatilsynet indrømmer, at et samtykke fra brugerne ikke tilfredsstiller alle oplysnings- og gyldighedskrav i EU’s privatlivspolitik (GDPR).

Institut for Folkesundhed medgiver, at hvis sporingssystemet skal have en effekt, skal størstedelen af befolkningen bruge den. Så hvordan får man folk til det?
Når en regering styrer efter fuldmagtslove, står den temmelig frit til at bestemme, hvad der er en ’proportionel foranstaltning’.
Vil den næste ’proportionelle foranstaltning’ f.eks. være at nægte dig retten til arbejde eller dagpenge, hvis du ikke ’frivilligt’ henter og installerer sporingsappen?

Telenor ser store muligheder

Telenor-chef Sigve Brekke deltog i sidste uge på et topmøde med de otte største mobiloperatører i Europa og Thierry Breton, EU-kommissær for det indre marked i EU, fortæller NRK. Teleoperatørerne diskuterede, hvordan de kunne bruge mobilitetsdata og dele dem med sundhedsmyndighederne. EU sigter mod at indsamle data fra alle medlemslande. Telenor har indgivet tilbud herpå i flere lande, da selskabet mener, at de er »langt fremme« på området. Telenor har i øjeblikket i alt 186 millioner abonnenter i ni lande.
Selskabet planlægger at udbetale 12 kroner i udbytte pr. aktie samtidig med, at de gennemfører omfattende fyringer. Finansminister Jan Tore Sanner har afvist at forhindre selskabet i at udbetale udbytte, uanset viruskrisen.

Snowden advarer: Et farligt våben i hænderne på magthaverne

I flere lande er der diskussioner om brug af sporingstjenester til at overvåge at folk overholder karantænebestemmelser og udgangsforbud. Det, der ser ud som en genial teknologisk løsning til bekæmpelse af virussmitte, er et magtfuldt våben i magthavernes hænder. Kun fantasien sætter grænser for, hvem der kan sættes under total overvågning med et eller andet påskud om, at det angiveligt er i samfundets interesse.

Whistlebloweren Edward Snowden, der lever i tvunget eksil i Rusland, advarer her om de langsigtede konsekvenser:

– Corona-virus er et alvorligt problem. Men det er et forbigående problem. På et tidspunkt får vi en vaccine eller masse-immunitet. Men konsekvenserne ved de beslutninger, der tages nu, er permanente, siger han. Snowden er skeptisk over for, om politikerne vil fjerne disse nye fuldmagter, når corona-krisen er overvundet.

Fri data-bevægelse

Planerne om sporing lanceres samtidig med, at det kommer frem, at de norske myndigheder i et år har forhandlet bag lukkede døre i Verdenshandelsorganisationen WTO. Norges mandat i forhandlingerne om såkaldt e-handel ser ud til at være at give teknologiselskaber som Google, Apple, Amazon osv. »mulighed for at overføre data mellem lande«. Dermed lægger Norge sig fladt ned for giganternes ønske om at handle med vores personlige data.

Regeringen hævder, at den vil arbejde for »en stærk beskyttelse af personoplysninger« og »en stærk forbrugerbeskyttelse«. Men som Camilla Hansen i Attac Norge skriver, »hvis data kan flyde frit rundt mellem de 83 lande, der deltager i forhandlingerne, og uden at myndighederne kan kræve lokal lagring og opbevaring, så betyder det, at norske borgeres personlige data vil havne i lande, der har meget svagere personbeskyttelsesregulering end Norge«.

Se original artikel fra ‘Revolusjon’, Norge her:Vil spore dine minste bevegelser-artikel i Revolusjon


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater