Afstemningerne om OK20 starter: Corona eller ej – Stem NEJ!

OK-afstemningerne starter d. 27. marts, og fra mange afdelinger og medlemmer lyder den klare konklusion på resultatet: Vi får alt for lidt – det bliver et NEJ herfra! Mens andre overvejer at stemme ja pga presset fra corona-situationen. Én ting er sikkert, viser man ’samfundssind’ og løntilbageholdenhed skal man ikke regne med det tilsvarende fra arbejdsgiversiden. Torsdag hjemsendte ISS f.eks. 1500 ansatte – uden løn. Det er nu der er brug for at vise, at kampen ikke er nedlagt. 

Klassesamarbejdet mellem arbejdsgiverne og fagtoppen med Dansk Metal i spidsen satte scenen til en kriseoverenskomst fra starten, da de landede industriens forlig, og det fortsætter nu under corona-krisen. De aktuelle fyringer – som ISS ikke er alene om – sker på baggrund af den trepartsaftale der er ingået mellem FH, DA og regeringen. Her bliver det accepteret, at hjemsende arbejderne i 14 dage uden løn.

Vi bliver udsat for et hårdt pres på alle fronter. Der kaldes på national samling og samfundssind. Men solidariteten og offerviljen har vi kun set i befolkningen, mens milliarderne fosser ud af statskassen over i kapitalens lommer. Nu bliver der også lagt pres på for at acceptere mæglingsskitsen og få OK20 i land uden vrøvl.

Corona-situationen bliver brugt til at bortforklare den dårlige overenskomst. Men fra første færd accepterede fagtoppen ved industriens forlig den kapital- og arbejdsgivervenlige aftale, som nu i det store og hele er trukket ned over alle. Den ramme var på plads langt før det første corona-tilfælde.

En OK20 med minimale lønstigninger og ingen våben mod social dumping blev resultatet.

Der er netop nu brug for at vise, at kampen ikke er nedlagt. Ellers bliver det arbejderne der kommer til at betale i de kommende slag.

Corona eller ej – STEM NEJ!

Her er APKs umiddelbare krav: De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne