Penge til sundhedsvæsenet – ikke til militæret! Stop militærøvelsen med fransk hangarskib!

I disse dage sejler et fransk atomdrevent hangarskib rundt i de danske og nordiske farvande i en træningsmission under beskyttelse af den danske fregat “Niels Juhl”. Efter den oprindelige plan skulle gruppen af militære flådefartøjer have lagt til i Århus Havn d. 29. marts, hvor en charmeoffensiv for oprustning i Arktis var planlagt.


Hangarskibet “Charles de Gaulle” og fregatten “Niels Juhl”

Først for få dage siden (d. 25.3.) meddelte Forsvarsministeriet, at havnebesøget i Århus var aflyst. Men ikke øvelsen. Niels Juhl sejlede onsdag fra Korsør med en fuldtallig besætning, der ikke er testet for coronavirus. Midt i pandemien stuver militæret stadig 130 mand tæt sammen på fregatten i tre uger. Klart uansvarligt ifht smittespredningen!

Ikke mindre uansvarligt er de milliardbeløb der sprøjtes ind i den militære oprustning. Sundhedsvæsenet, dets personaletimer og sengepladser er barberet ned gennem en årrække, mens militærudgifterne som en selvfølge sættes op.

Selv i den akutte corona-krise får sundhedsvæsenet ikke ekstra bevillinger til driften eller lovning på kommende forbedringer. Man forventer blot, at det eksisterende sundhedspersonale ofrer sig fuldt ud og klarer skærene.

Tværtimod har både regering og KL været ude med meldinger om at efter corona-krisen kommer der en ny nedskæringsrunde til det offentlige velfærdsområde. Efter milliardpakker til virksomhederne skal vi ikke regne med noget. Og også militæret står uantastet. Tværtimod kan vi forvente argumenter for en yderligere opskruning, med alle de opgaver militæret tiltænkes i den kontrollerende stat, som undtagelseslovgivningen bereder os på. Kontrol af vores adfærd er sat i høj kurs af et enigt folketing. Flere bevillinger til både militær og politi kan blive følgen hvis vi ikke siger fra.

Selve træningsmissionen er også urovækkende og farlig. Danmark styrker det militære samarbejde med Frankrig for imperialistiske mål. Helt konkret skal gruppen af franske og danske fartøjer træne hvordan farvandene omkring Grønland spærres af mod Rusland. En optrapning af modsætninger i Arktis. Det er også besluttet at samme ”Niels Juhl” vil blive sendt til Hormuz Strædet til beskyttelse af hangarskibet ”Charles de Gaulle”. Ikke en mission der kommer med fred, men for at styrke aggressive olie- og handelsinteresser i området.

“Charles de Gauelles” besøg er det første fra et udenlandsk hangarskib siden 1958.

Stop militærøvelsen!
Omdiriger de milliardstore militærudgifter til at sikre befolkningens helbreds- og sociale behov!

Se også
Her er APKs umiddelbare krav: De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne