Den globale sikkerhed – Oktober Radio

Udsendelsen 23. februar 2019

Imperialismens Münchner Sikkerheds konference 2019

I første del af udsendelsen taler vi om nogle af de overordnede tendenser i den globale sikkerhedspolitik. Sidste weekend blev den årlige sikkerhedskonference i München afholdt. Det er ikke mindst den voksende rivalisering mellem USA og Kina der har præget korridordiskussionen om handelskrigen og øget militær oprustning.

Kina har de seneste årtier hurtigt løftet sig til at være en økonomisk supermagt, og har næsten indhentet vesten teknologisk, dog har man endnu ikke en militær styrke til at udfordre USA og Nato.
Men Kina har allerede en række økonomiske interesser over hele verden, og det ser USA i stigende grad som en trussel mod deres status som eneste supermagt. Og kampen om interessesfære er helt sikkert et vigtigt led i en del af alle de krige som USA har orkestreret.
F.eks. i krigen mod Libyen og Gadaffi, hvor nogle af de første som de såkaldte oprørere angreb, var de kinesiske gæstearbejdere i den libyske olieindustri.

De seneste måneder har Kina også vist at de er på vej frem i det internationale våbenkapløb, og de nu mestrer rummet, hvor det lykkedes dem at sætte en satellit i kredsløb omkring Månen, og landsætte en robotmission på Månens bagside. Det virker måske ikke så imponerende når man ved de er små 50 år bagefter USA og Sovjetunionen, men det er et gigantisk spring fremad, og tempoet i deres teknologiske udvikling betyder at der ikke går mange år førend de er helt på højde og har indhentet de år.
Det ses bl.a. ved at kinesisk mobilteknologi allerede er med helt fremme, og nu må ses som noget af det bedste på markedet til prisen.

Det har fået de britiske og amerikanske efterretningstjenester til at advare imod den kinesiske televirksomhed Huawei. De har udviklet komponenter og antenner til opgradering af mobil netværket til 5G. Det handler ikke mindst om udbygningen af centralerne, der er nødvendige for at kunne udnytte højere datahastigheder på mobilnettet.

Både Australien, USA og New Zealand har valgt at droppe samarbejdet med Huawei, med den påstand at de frygter spionage. Og USA burde jo vide hvor vigtigt det er at have styr på de virksomheder der leverer komponenterne.
Det er bl.a. gennem hemmelige aftale med teleselskaber at NSA sikrer sig adgang til aflytning af hele verden, og det er ikke en teknologi man bryder sig om er på kinesiske hænder. Den vil man beholde for sig selv.

Læs også:
Nej til USA’s nye missilforsvars strategi – med stjernekrig og fuld dominans over verden

Sidst i programmet kommer vi med en boganbefaling fra USA – “Folkets historie, af Howard Zinn”

USA – Folkets historie, af Howard Zinn, udkom første gang i 1980erne, og nåede siden at blive opdateret flere gange. Den er netop udkommet i en dansk oversættelse. Den fortæller meget levende om USA fra det første øjeblik Columbus satte sine fødder på kontinentet og frem til vore dage. Og det er også en historie til forståelse af de Europæiske landes historie. Ikke mindst de Europæiske stormagters indbyrdes krige i jagt på guld og rigdomme, og de store immigrations bølger som følge af sult og armod.

‘USA – Folkets historie’ giver stemme til landets oprindelige folk, afroamerikanere, kvinder, arbejdere, fattige og immigrantarbejdere og er fortalt ud fra deres perspektiv – fra Columbus over Uafhængighedskrigen, slaveriet og Borgerkrigen og frem til Anden Verdenskrig, og han nåede lige at få valget af George W. Bush og ’Krigen mod terror’ med i den seneste opdatering.
Howard Zinn (1922 – 2010) var en amerikansk historiker, og markant stemme i fredskampen og borgerrettighedsbevægelsen.

USA-Folkets Historie – Af Howard Zinn

HØR UDSENDELSEN HER

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater