Oktober Radio: De danske tropper skal hjem – et politisk og retsligt opgør med dansk krigspolitik er nødvendigt

UDSENDELSEN D. 11. JANUAR 2020

I den denne uges udsendelse kommer vi først ind på Iran-Irak-USA konflikten og Danmarks rolle.
Den 3. januar likviderede USA den iranske General Qassem Soleimani. mens han var i Irak for at mødes med Iraks statsminister. Angrebet er helt åbenlyst en krigsforbrydelse. Og puster til alle de konflikter som USA er en central del af i Mellemøsten.

Det er umuligt på fem minutter at fortælle om hvordan USA har blandet sig aktivt i Iraks og Irans indre forhold siden Anden Verdenskrig, men det står helt klart at intet som helst ”bidrag” fra Danmarks side kan ses uafhængigt af de amerikanske og europæiske stormagters interesser.

Særlig bemærkelsesværdigt er, at den danske regering har nægtet at forholde sig til USA’s uerklærede krig mod Iran. Hele ugen har medierne været fyldt med debat, og en hel stribe krigsgale personager har fået lov til at så tvivl om der overhovedet var tale om et brud på folkeretten, som om USA står over international lov.

Og det fører os tilbage til den store svaghed, at der aldrig har været et juridisk og retsligt og politisk opgør med de kriminelle krige som danske politikere har gjort Danmark til en del af i snart 30 år.

Det er ikke nok at lave en historisk udredning der kan sættes op på hylden. De ansvarlige personer skal retsforfølges, og det sker først hvis der er en reel ambition om at ændre Danmarks udenrigspolitik og blive en nation der klipper halsbåndet til de imperialistiske stormagter og træder ud af Nato og EU. Og fuldt ud anerkender FN’s grundlag, der også kræver retsforfølgelse af medier og personer der fremmer krigspropaganda.

Læs også
Træk de danske tropper hjem – og Danmark ud af NATO!

Vi kommer også kort ind på at overenskomstforhandlingerne begyndte for alvor i denne uge, man kan følge med på kpnet.dk om den aktuelle udvikling.

De forbandede år

Endnu en ny film om Danmark under krigen havde premiere i denne uge. De forbandede år, om samarbejdspolitikken, set ud fra en overklassefamilie. Det er ikke fordi der på nogen måder kommer noget nyt frem ved disse historiske dramaer, og selvom det er udmærket fortalt, og er en meget politisk film, der undersøger nogle af den tids dilemmaer, så er det også meget fortegnet at sætte så mange konflikter ind i en familie. Der skal både være plads til en modstandsmand, og en der kæmper på østfronten, og en kvinde der bliver gift med en tysk soldat osv. Det interessante er at se hvad folks økonomiske interesser betyder for deres beslutninger, når krigens alvor står for døren.

En anden god film man bør unde sig at se i biografen er Sorry We Missed You, af Ken Loach. Filmen handler om levevilkår i Newcastle. Læs også omtale på kpnet blogs:
I biffen med ML-Kultur gruppen: Sorry we missed you – af ken loach

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne