Macron – fjern din besættelseshær! Udtalelse fra Elfenbenskystens Revolutionære Kommunistiske Parti

Frankrig befinder sig med sin hær i et større område i Afrika, hvor tropperne under dække af kamp mod terrorister varetager egne økonomiske interesser med militær magt. Også Danmark deltager i dette imperialistiske fremstød i Afrika, idet Folketinget har vedtaget at sende tropper og militært udstyr som støtte til den franske Operation Barkhane i Sahel-regionen.

Udtalelse fra Elfenbenskystens Revolutionære Kommunistiske Parti, PCRCI i anledning af den franske præsident Macron’s besøg d. 20.-22. december 2019.


MACRON – FJERN DIN BESÆTTELSESHÆR!

Befolkningerne i Elfenbenskysten er blevet informeret af regeringen om den franske præsident Emmanuel Macron’s officielle besøg fra d. 20. til 22. december 2019 på ivoriansk jord. Under dette besøg vil den franske præsident blandt andet hylde åbningen af det nye engrosmarked for Bouaké, der finansieres af det franske udviklingsagentur, hylde de 9 franske soldater, der blev dræbt i 2004 i Bouaké i bombningen af den franske hær, underskrive flere økonomiske og militære aftaler; og afholde samtaler med præsident Alassane Ouattara om regionale sikkerhedsspørgsmål.

Elfenbenskystens Revolutionære Kommunistiske Parti, PCRCI vil gerne sige, at dette besøg, hvis hovedformål er at inspicere besættelseshæren stationeret i Port Bouet, er en hyldest til de få franske soldater, der blev dræbt i en krig, hvor tusinder af soldater fra Elfenbenskysten også blev dræbt. Besøget har til formål at vise militær ”støtte” til Elfenbenskysten og lande i regionen i krigen, som Frankrig siger er mod jihadister. Dette besøg ligner en inspektion af en afdeling i Frankrig, et besøg for at evaluere de opgaver, der er overdraget til en fransk officer eller administrator. Det officielle program for dette besøg illustrerer at Elfenbenskysten er under den franske imperialismes administration politisk, militært, økonomisk og kulturelt.

PCRCI vil gerne sige til præsidenten for den franske Republik, at Frankrigs militære ”hjælp” til Elfenbenskysten i krisen fra 2002 til 2011 bestod i at bevæbne oprørerne og dræbe hundredvis af civile i Hotel Ivoire, ødelæggelsen af Elfenbenskystens flyvevåben i 2004, bombningen af præsidentpaladset i 2011, efterfulgt af kidnapningen af præsident Laurent Gbagbo og minister Blé GOUDÉ for derefter at deportere dem til Haag.

PCRCI vil også gerne sige til hr. Macron, at Frankrigs “hjælp” til Sahel- landene mod terrorisme er et stort politisk og moralsk fupnummer. Virkeligheden, og fakta viser, at med denne intervention har Frankrig permanent øget sin tilstedeværelse i disse lande for at sikre sine rigdomme. Det er rigtigt, at antiimperialistiske følelser vokser i disse lande, og at befolkningerne forlanger den franske hærs afgang.

PCRCI vil også gerne påpege, at dette besøg finder sted på et tidspunkt, hvor HRDP-regeringen i Elfenbenskysten, efter indførelse af en autokratisk forfatning i 2016, der nu gennemsyrer alle institutioner, konstant krænker lovene, forhindrer udtryk for sociale og politiske krav, fængsler modstandere og organiserer mord på andre. Denne magt skal cementeres gennem bedrageri ved det kommende præsidentvalg i oktober 2020. Efter at have afvist valgkommissionens opposition har Ouattara planer om at fjerne sine modstandere ved at fuske med valglovene og den forfatning, som han selv har indført. Dette besøg, som kommer mindre end et år før præsidentvalget, skal også ses som en politisk støtte fra Macron’s regering til Ouattara’s anti-demokratiske og diktatoriske magt

Det er derfor PCRCI:

 • Fordømmer dette besøg, som er en skændsel for folket i Elfenbenskysten og for det franske folk, og fordømmer det imperialistiske Frankrigs indblanding i Elfenbenskysten.
 • Kræver tilbagetrækningen af den franske besættelseshær, der organiserede omstyrtelsen af republikkens institutioner og bortførelsen af præsident Laurent GBAGBO og minister Charles Blé GOUDÉ og deportere dem til Haag, kræver tilbagetrækning af den franske hær fra Sahel-landene, kræver en afslutning på Frankrigs indblanding i Elfenbenskysten
 • Støtter kampene for befolkningerne i Sahel-landene mod tilstedeværelsen af den franske hær
 • Opfordrer befolkningerne i Elfenbenskysten til at intensivere deres kamp mod den internationale imperialisme, navnlig den franske imperialisme og de lokale embedsmænd, for et frit, demokratisk og moderne ElfenbenskystenFølg PCRCI:

  Hjemmeside
  facebookPCRCI er, som APK medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Parier og Organisationer – CIPOML
  Se CIPOMLs hjemmeside

  Læs også
  Imperialistisk indblanding i Mali – Danmarks deltagelse med soldater og materiel vedtages torsdag
  KPnet 22. oktober 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne