Den imperialistiske krigsalliance NATO holder topmøde 3.- 4. december – hvad kan vi forvente?

Den danske delegation tager til NATO topmøde i London med alle intentioner om at vise vilje til at deltage i den vestlige imperialismes globale krigsforberedelser, såvel som i de skarpe missioner.
– Det danske forsvar er til for at blive brugt, som krigsminister Trine Bramsen udtrykker det

Arrangørerne bag demonstrationen i London ved topmødet skriver: NATO er en aggressiv militæralliance med atomvåben, der spiller en farlig rolle i verden – NATO er stadig i Afghanistan efter 18 år og ekspanderer i det østlige Europa, Mellemøsten og Latin-Amerika

FE varmer op med risikovurdering

Op til topmødet er der varmet op med en ny ’risikovurdering’ fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), ligesom regeringen indenfor kort tid bl.a. har annonceret:

– at Danmark igen sender soldater til Irak og er parat til at tage ledelsen NATOs træningsmission der
– at Danmark fortsat skal have tropper i Afghanistan, uanset hvad USA måtte gøre
– at de kommende F-35 kampfly bliver forberedt til arktiske forhold
– at Danmark nu udover til FN’s mission i Sahel-området i Afrika også sender kamptropper til den franske mission, Barkhane
– at Danmark sender et ’substantielt’ bidrag til NATO’s Readiness Initiative, nemlig en kampbataljon (ca. 700 soldater), et flådefartøj og fire F-16 kampfly

17 milliarder mere til krig i næste forsvarsforlig?

Imperialismens evige pres for at betale mere til krigsoprustningen for at kunne beherske verden kommer i form af Trumps krav om 2 % af BNP i 2024. To procent af BNP vil betyde at 17 milliarder kr mere skal skæres af områder som daginstitutioner, uddannelse, overførselsindkomster og sygehusområdet. Det vil være et kolossalt angreb på et velfærdsområde der allerede bløder. Derfor går politikerne udenom, som katten om den varme grød. Samtidig med at de forsøger at vænne os til tanken:

– I næste forlig kommer vi til at se frem mod de her to procent. Skal vi opfylde det, så bliver vi nødt til at arbejde allerede nu, siger Trine Bramsen.

Og derfor har regeringen nedsat en arbejdsgruppe, hvis mål er, at ”Danmark kan komme tættere på Natos målsætning”. ”For at kunne modstå truslerne bliver vi nødt til at gøre vores forsvar mere robust”, udtaler Trine Bramsen.

Hvilke trusler?

”Vi må modstå truslerne”, siger ministeren – men hvilke trusler snakker regeringen om? Det plejer at hedde sig, at det er ’Rusland med sin aggressive fremfærd’ der truer os. Det er derfor forbavsende at læse den nye trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

I følge den skal vi nemlig finde de aktuelle trusler mod Danmark i det faktum, at ’Danmark i Arktis i kraft af sin nære alliance med USA risikerer at blive hvirvlet ind i den stadig mere dramatiske rivalisering, der udspiller sig mellem de tre stormagter, der på hver deres måde opruster i området’. (citat fra Politiken).

Og lyder det videre:
”Rusland har gennem de seneste år gennemført en markant militær opbygning i det vestlige Rusland. Rusland baserer sin styrkeopbygning og militære planlægning i landets vestlige del på, at en krig med Nato tæt på eller i det tidligere sovjetiske område ikke kan udelukkes”.

og endvidere, beskrives det hvordan Danmark, som NATO-land selv bidrager til optrapningen:

“Rusland ser Danmarks markante støtte til EU’s sanktionspolitik og Danmarks styrkebidrag til eFP (NATOs ‘fremskudte tilstedeværelse’) i Estland som udtryk for, at Danmark fører en konfrontatorisk kurs over for Rusland”.

USA’s og NATO’s ekstreme oprustningspolitik er således, også i FE’s øjne en kraftig faktor ifht en øget krigsfare.

Imperialisterne rivaliserer og opruster mod hinanden, og vi trækkes ind i denne farlige spiral, der vil sende os i krig mod andre landes befolkninger for imperialistisk vindings skyld.

Der er kun én vej, nemlig at sige NEJ til at poste penge i militær og krigsforberedelser. NEJ til at acceptere krigene.

NATO’s topmøde i London vil blive mødt af store demonstrationer – mod krig og mod opskruning af de militære budgetter.

Hvad er på dagsordenen til topmødet?

– Pres for flere penge til krig, alle medlemslande skal betale 2 % af BNP
– NATO vil bakke op om USA’s nye strategi for at dominere globalt gennem oprustning i rummet
– Arktis i centrum for NATO’s oprustning

En velsmurt krigsmaskine i kæmpe øvelse i 2020

I 2020 følger NATO op på sit projekt for gnidningsløst samarbejde og flytning af tropper og våben fra USA og gennem Europa. Øvelsen Defender- Europe 20 vil træne netop dette, og mere omfattende end nogensinde. Under øvelsen skal udstyr fra USA afskibes fra havne og lufthavne i 4 forskellige stater og ankomme til 14 luftbaser og havne i 6 europæiske lande. Det bliver den største øvelse i 25 år, hvor amerikansk militær øver indtrængen i Europa.

Denne kolossale krigssøvelse vil strække sig over 2 måneder og inddrage 20.000 amerikanske soldater og 17.000 europæiske, der træner samarbejde og ‘readyness’ på land, til vands, i luften og i cyber-space.

Demonstration d. 3. december i London:
No to Trump – No to NATO – Demonstration

Se også

Nej til USA’s nye missilforsvars strategi – med stjernekrig og fuld dominans over verden
KPnet 24. januar 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne