Sejr til Filmskolens elever: Rektor Vinca Wiedemann er fyret

Efter en uge med blokader ved indgangen har eleverne på filmskolen vundet en første sejr. De stillede op foran hovedindgangen og boykottede undervisningen og begyndte en alternativ skolegang med tre krav – en ny undervisningsplan med hovedvægt på praktisk håndværk, genansættelse af Arne Bro, lederen af dokumentarfilm, og ud med Vinca Wiedemann, der har været rektor siden hun tog pladsen fra Poul Nesgaard i 2014. Den markedsrettede linje for uddannelsen har kørt efter EU’s principper for akademisering og harmonisering af uddannelsessystemet – Bologna-processen.

Filmskolen har været gennem 5 kolde år, med Vinca Wiedemann. Hun har aldrig lagt skjul på at hun syntes at kunsthåndværk var noget man kunne rode med i fritiden, kunst og kultur skulle kunne betale sig. Efter forbillede fra Disney og de amerikanske streamingtjenester, skulle filmskolen skifte sit primære virke til at tænke som at være en forretning. Og det politiske miljø i Folketinget har bakket hende op i den ambition, bl.a. ved at den gamle rektor ikke fik fornyet sin ansættelse i 2014.

EU’s hånd

I foråret 2019 begyndte en ny fase for skolen, med en ambition om at gøre den til en international anerkendt uddannelse, efter vedledning fra EU.

Ambitionen i den såkaldte Bologna-proces er en akademisering og harmonisering af højere uddannelser, det indebærer:

– et standard system for videregående uddannelse med tre trin bestående af bachelor-, kandidat- og ph.d.-studier.

– sikre gensidig anerkendelse af kvalifikationer og studieophold i udlandet på andre universiteter.

– indføre et kvalitetssikringssystem for at styrke kvaliteten og relevansen af læringen og undervisningen.

Videregående uddannelser i EU skal nemlig være mere “inklusive og tilgængelige samt mere attraktive og konkurrencedygtige på verdensplan”. Ifølge dem selv.

I praksis betyder det, at uddannelserne bliver kørt som en forretning, der i princippet kan udbydes af private institutioner, og for kulturfag med stor fokus på håndværk forsvinder fagligheden til fordel for akademiske titler.

Som en elev forklarer i Filmmagasinet Ekko: Man kan ikke lære at danse ved at læse om det, på samme måde kan man ikke lære at optage lyd, eller klippe film, eller noget som helst andet, ved at sidde til fælles undervisning i et eller andet opslagsværk 80 procent af skoletiden. Hele ideen om at tilpasse skolen til et internationalt standardsystem for videregående uddannelse betyder i praksis en likvidering af skolen, og kaster vrag på al seriøs viden. Eleverne mister også mulighed for at få et arbejde i branchen, der ikke ønsker folk der ingen håndværksmæssig erfaring har.

En af de undervisere der var med på barrikaderne imod planen for akademisering var Arne Bro, lederen af dokumentarfilmlinjen, et af de fag der var udset til at blive nedlagt. Og det var øjensynligt det der i sidste uge fik den nu forhenværende rektor til at bortvise ham, som var han kriminel. Bortvisningssagen blev til gengæld dråben i det ulmende oprør blandt eleverne, og deres første krav om at sende Vinca Wiedemann hjem er nu opfyldt.

Kampen mod EU’s styringen af undervisningsplanerne og for genansættelsen af Arne Bro fortsætter.

Stop akademiseringen af vores kunstskole
Læserbrev af Louis Francisco

Læs mere om forårets protest mod her:
En masse kærlighed og en begravelse

Kilde
Vinca Wiedemann stopper på Filmskolen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne