Universitetsstuderende kalder til studenteroprør år 2022

Karakterræs, tidspres og nedskæringer. Livet for de studerende styres af den siddende regering i samme ånd som arbejdsforholdene for de ansatte i den offentlige sektor – skrabet, beskåret og bestemt af EU-diktater. Også blandt de studerende er et nyt oprør på vej, ikke mindst mod regeringens og støttepartiernes plan ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark”. Endnu en nedskæringsplan, der bakkes op af Dansk Folkeparti, Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne.

Aftalens ultimatum til uddannelsesstederne i de større byer lyder: Flyt studiepladser til provinsen – eller luk dem ned. Konkret i København kan det betyder lukning af 1.590 studiepladser.

Gruppen Studenteroprøret ’22 samler til fælles kamp fra de akademiske uddannelser mod planen og mod de øvrige angreb på de uddannelsesøgende og nyuddannede – lavere dimittendsats og beskæring af dagpengeretten.

Studerende fra København startede op, men siden har det udviklet sig med deltagelse fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Copenhagen Business School, Arkitektskolen Aarhus, CPH Business Academy og Roskilde Universitet.

De studerende har lavet et manifest, der udover de konkrete krav også vender sig mod hele underordningen af uddannelserne under erhvervslivets krav og interesser. Tiril Vergara Lewis, sociologistuderende, siger til Uniavisen:

“Jeg er i første halvdel af min bachelor, og allerede nu er der meget snak om, at vi bare skal ud og bidrage til arbejdsmarkedet. Jeg synes, den tanke er en misforståelse. For mig at se skal universitetsuddannelser også være nysgerrighed og fordybelse. Det er der ikke plads til nu, det drukner i nedskæringer og effektiviseringer.”

Det er en fælles kamp. Som Emma Kisch, der læser engelsk udtrykker det:

”Ingen af os kan vinde kampen alene. Vi er jo i sagens natur alle sammen studerende og har travlt, og det giver ikke mening at råbe vagt i gevær, hvis vi ikke samtidig passer det, vi gerne vil værne om. Der er styrke i antal, og regionaliseringen rammer alle. Al viden er vigtig, og alle fag er værd at værne om. Det dur ikke, at nogle af os læner os tilbage og siger ’vi kan fjerne dit fag, hvis bare vi bevarer mit’. Studenterånden er i live igen og folk samarbejder.”

Se manifest for Studenteroprøret ’22

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater