Kvinder i Europa står sammen om velfærdskrav! Udtalelse fra Nei til EUs kvindekonference i Norge

UDTALELSE FRA NEI TIL EUS KVINDEKONFERENCE
3. november 2019

”Kvinder fra Norge, Danmark og Frankrig står sammen om at forsvare universelle og offentligt finansierede velfærds- og sundhedsydelser af høj kvalitet”, hedder det i denne udtalelse fra Nei til EU’s kvindekonference.

Oplægholdere på Nei til EUs kvindekonference

KVINDER I EUROPA STÅR SAMMEN OM VELFÆRDSKRAV!

Nedskæring i budgetter, centralisering og privatisering af stadig flere af vores sundheds-, fødsels- og velfærdsydelser fejer som en orkan over Europa. Angrebene på velfærden rammer især kvinderne. Det fremgår tydeligt af erfaringer fra Danmark, Frankrig og Norge, erfaringer som er udvekslet og analyseret på Nei til EU’s kvindekonference i Oslo 2. og 3. november 2019.

EU står centralt i at fremme den nyliberale politik, og EØS-landet Norge følger ofte det, som allerede er vedtaget i EU. Men på nogle områder går Norge endnu længere end de enkelte EU-lande, blandt andet når det gælder egenbetaling inden for sundhedsydelser.

De ansvarlige for denne politik er ikke kun EU, men også nationale regeringer som ønsker at gå endnu hurtigere frem.

Eksempler er det frie udbud af sundhedsydelser, der skaber nye udfordringer for nationale og internationale sundhedsinstitutioner på grund af stigende antibiotikaresistens. Store private koncerner som franske Orpea og Korian er klar til at overtage offentlige sundhedsinstitutioner og sygehuse i Europa, når muligheden opstår. De kan komme til at byde sig til i kampen om velfærdsprofit, også i lande som Danmark og Norge.

Kvinder fra Norge, Danmark og Frankrig står sammen for at forsvare universelle og offentligt finansierede velfærds- og sundhedsydelser af høj kvalitet. Ikke kun fordi vi fortjener det, men fordi vi har ret til det!

Udtalelsen på engelsk
Women in Europe side by side in defence of public welfare!

Læs også reportagen

Mod franske tilstande i velfærden – Til kvindekonference i Nei til EU i Norge


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne