Oktober Radio: Det kapitalistiske samfund har et overforbrug af Jordens ressourcer

Udsendelsen 29. juni 2019

I dagens udsendelse starter vi først med at tale lidt om årets sommertræf, hvor bl.a. en af lokoførerne i DSB S-tog holdt et oplæg om, hvordan de er blevet kørt over af ledelsen.
Det var et virkeligt stærkt indslag, hvor Thomas Boldt fortalte om de oplevelser de har haft med DSB ledelsen, hvor de har ophævet alle lokalaftaler, og ikke har nok ansatte til at få køreplanerne til at hænge sammen, og der er problemer på mange områder. Og samtidig har ledelsen ikke holdt sig tilbage fra at give de ansatte skylden og påstå, at det skyldes ulovlige arbejdsnedlæggelser når togene ikke kører.

Nedbrydningen af Kystbanen, DSB S-tog og mange andre nær -og fjernlinjer der bruges af flere hundredetusinde hver dag til og fra arbejde og uddannelse, er en tikkende samfundsøkonomiske katastrofe. Og den er gennemført helt bevidst, og med åbne øjne af det danske folketing, i forlængelse af EU’s 4. jernbanepakke, der har et krav om at al personbefordring på skinnerne skal ”konkurrence udsættes”. I forreste linje i politikernes angreb, står de ansatte hos DSB. Og det de nu oplever, er det samme som buschaufførerne, og lærerne i folkeskolen, eller de ansatte i det offentlige sundhedsvæsen. Derfor bak op de offentlige ansattes kamp for ordentlige løn- og arbejdsforhold, og en god offentlig service.

Læs mere som årets sommertræf her:
Lokomotivfører Thomas Boldt på Rødt og Revolutionært Sommertræf: Det er en fælles kamp

Se video med Thomas Boldts oplæg på  KPnetTV

I virkeligheden er togtrafik den mest energieffektive transportform der findes, og på alle områder den transportform der sparer mest på ressourcerne Derfor er politikernes beslutning om at ødelægge den kollektive transport på skinnerne et glimrende eksempel på, at de er totalt ligeglade med hvordan det går med miljøet og klimaet. Hvis der overhovedet går busser og tog, så skal servicen være så dyr og dårlig, at alle der har råd køber en bil.

Jordens overforbrugsdag
Til sidst i udsendelsen taler vi om, at man kan måle på om der er balance mellem det som de kapitalistiske samfund forbruger, og det som Jorden kan nå at gendanne.
Og det er der en organisation der har forsøgt at regne på, og uden at det er helt nemt at gennemskue hvordan de har gjort det, har de beregnet at menneskeheden lever på lån, og i 2019 forbruger omkring 170 procent af Jordens ressourcer om året.

Der bruges mere træ end der kan nå at gro op igen, og der fanges flere fisk osv.. Og bruges mere vand, end der når at falde som regn. Det betyder at den 29. juli i år var jordens ressourcer på de parametre der kunne måles på opbrugt, og resten af året er på lån på fremtiden.

Vi tror ikke det bliver bedre så længe kapitalismen består, små sejre for arbejderklasen og miljøbevægelser og demokrati forkæmpere vil altid være midlertidige. Så længe kapitalismen med udbytning og privat ejendomsret eksisterer, vil borgerskabet tage revanche og rulle alle små sejre tilbage.

Dette er ikke et problem der kan løses ved at de enkelte individer kigger på deres eget fodaftryk, det kræver et opgør med systemet.

Læs mere om projektet her:
Resten af året er der overtræk på klodens ressourcer

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater