Venezuela: Respekter folkenes ret til selvbestemmelse!

Af Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti PCEML


Arbejderne og folket må stå for at opbygge et uafhængigt alternativ i den krise Venezuela gennemgår

Demonstrationerne der finder sted i dag – den 23. januar – i Den bolivariske republik Venezuela er udtryk for en fælles koordineret aktion mellem højreoppositionen i landet og den amerikanske imperialisme og de internationale højrekræfter. Det fremgår klart af den øjeblikkelige anerkendelse af Juan Guaidó som Venezuelas præsident af Donald Trump og generalsekretæren for OAS (Organisationen af Amerikanske Stater) – fulgt op af regeringerne i Brasilien, Columbia, Peru, Chile, Frankrig, Canada, Paraguay, Costa Rica, Ecuador.

Venezuela har været skueplads for en alvorlig økonomisk og politisk krise, hvis hovedansvar falder tilbage på de kræfter, som ledes af den bolivariske rgering med Nicolás Maduro i spidsen, og naturligvis også er påvirket af de boykotaktioner, som de amerikanskstøttede erhvervssektorer har fremmet.

Den nuværende regerings manglende evne til at tackle landets krise har opflammet masseutilfredsheden blandt dem, som har lidt under en brutal forværring af deres levevilkår, og har ført til opgivelsen af et politisk projekt, der startede som et forandringsalternativ – og derfor blev støttet af millioner af venezuelanere – og som forvandlede sig fra et forsøg på borgerligt demokrati til en regering, der blev opædt af korruption forbundet med bestemte magtfulde grupperinger. I Venezuela findes der ikke en socialistisk regering, sådan som de betegner Nikolás Maduros regime.

De revolutionære og venstrekræfternes politiske svagheder og organisatoriske formåen har ikke tilladt den at fremstå som et politisk alternativ for befolkningen. I stedet har højrekræfternes og imperialismens fortælling indfanget hovedparten af de utilfredse, som handler på anvisninger, der har karakter af en konspiration, som søger at genvinde regeringsmagten for det traditionelle højre.

Internt er Nicolás Maduras regering i forfald; dele af de væbnede styrker, som har været en grundpille i dens støtte, har udtrykt deres utilfredshed og trukket deres støtte tilbage. Dette kan betyde et afgørende skridt med hensyn til denne regerings varighed.

I de senere måneder og år er der forekommet begivenheder, som har sendt klare signaler om den kritiske situation for den venezuelanske regering og dens støtter, som f.eks. resultaterne af de seneste valg, som de ikke har givet et fyldestgørende svar på. Tværtimod har de offentligt minimeret omfanget af disse og fremlagt et billede af et styrket regimer med overvældende støtte fra befolkningen.

Maduro og hans regering har været ude af stand til at komme med en politisk løsning på krisen, tvunget af omstændighederne og stillet over for en klar tendens, der viser at bolivarisme ved magten er for nedtælling.

Vi står solidariske med arbejderne, ungdommen og det venezuelanske folk; vi fordømmer fremmed indblanding i dette lands indre anliggender, og i særdeleshed de handlinger, som den amerikanske regering står bag. Vi gentager vores respekt for folkenes selvbestemmelsesret.

Vi afviser den ecuadorianske regering og Lenin Morenos beslutning om at anerkende Juan Guaidó – den amerikanske imperialismes og de mest reaktionære kapitalgruppers frontfigur – som Venezuelas præsident.

Arbejderne og folkene, de revolutionære og kommunisterne står ikke med et dilemma om at støtte Maduro for at bekæmpe imperialistisk intervention. Arbejderne og folkene må opbygge og foreslå et uafhængigt alternativ.

Vi appellerer til arbejderklassen, ungdommen, de patriotiske soldater i landet om at bekæmpe USAs intervention. og vi forlanger øjeblikkelige svar fra regeringen, som kan løse befolkningens kritiske situation.

Ecuadors Marxistisk Leninistiske Kommunistiske Parti PCMLE

PCML er som APK medlem af CIPOML, Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer.

Læs også

Vi støtter Venezuelas arbejdere og befolkning mod den imperialistiske aggression
KPnet 29. december 2018

USA ødelægger Venezuelas økonomi
KPnet 22. august 2018

CIPOML: Afvis imperialistisk intervention i Venezuela! Den reaktionære vold må fordømmes!
KPnet 5. august 2017


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 24. januar 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater