Lige nu strejker 30 millioner i Indien

Den danske presse fortæller aldrig om de mange millionstore strejker, der hele tiden foregår blandt de indiske arbejdere. 30 millioner indiske arbejdere indledte i går d. 8. januar en to-dages strejke mod Modi-regeringens arbejdsmarkedsreformer, mod privatiseringer af offentlige virksomheder, øget brug af kontraktarbejde og mod regeringens og de multinationales bevidste ødelæggelse af landområderne.

De mange millioner strejkende blokerer veje og jernbaner. Foto PTI

Det er det største antal arbejdere fra både de formelle og det uformelle arbejdsmarked, der er gået i strejke mod den anti-folkelige og arbejderfjendske politik som BJP-ledte centralregering under Modi fører, oplyser Amarjeet Kaur, formand for All India Trade Union Congress (AITUC). Strejken er først og fremmest støttet af de ti største centrale fagforeninger, landarbejder-, studenter og lærerorganisationer. I følge Kaur vil strejkerne brede sig til sektorer som kul, stål, elektricitet, transport, uddannelse, banker og forsikringsselskaber.

De fleste banker, offentlige kontorer i delstaten og den centrale statsmagt og havnemyndigheder var lukket ned tirsdag i Mumbai. I mange byer over hele staten fandt der demonstrationer sted, der blev bygget blokader på hovedveje og jernbaner. I forlængelse af strejken har de indiske centrale myndigheder beordret alle skoler og uddannelsessteder lukket tirsdag.

De vigtigste krav for de statsansatte er: sikring af en mindsteløn, oprettelse af social sikkerhed, stop for privatisering af offentlige enheder, kontrol af inflationen og arbejde til de millioner af arbejdsløse – ikke mindst unge.

Et hovedkrav for de mange millioner daglejere og kontraktansatte er en højere mindsteløn på 18.000 rupees til at overleve på. Regeringen har fastsat, at en arbejder og hans familie tilsammen kun behøver 2700 kalorier for at overleve. Det kræver en mindsteløn på 18.000 rupees. Men det vil Modi regeringen ikke engang gennemføre.

Narendra Modi blev valgt til premierminister i 2014, da det ekstremt nationalistiske og hindu-fundamentalistiske parti Bharatiya Janata Party (BJP) vandt valget og kom til magten. Siden da har de nyliberalistiske reformer og korruptionen taget fart med katastrofale konsekvenser for befolkningen. Bl.a. store danske koncerner som Mærsk, FL. Schmidt og Danfoss nyder godt af de ofte slavelignende forhold der hersker for arbejderne.

Se også om Mody-regeringen:

CIPOML fordømmer hindu-fundamentalismens vækst i Indien

 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 9. januar 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater