Vi må stoppe NATO! Appel fra demonstration i Oslo mod Trident Juncture

Lørdag d. 27. oktober var der flotte demonstrationer og gademøder mod NATO-øvelsen Trident Juncture i blandt andet Bergen, Kristiansand og Oslo. I Spikersuppa i Oslos centrum forsamledes omkring 1000 mennesker og protesterede mod militærøvelsen, der udpeger Norge og hele Norden til en fremtidig krigsskueplads.

Tale af Kristine Mollø-Christensen fra Stopp NATO
Oversat fra Revolusjon, Norge

Demonstrationen i Oslos centrum var én af de mange protester mod Trident Juncture – NATO-øvelsen der fortsætter til d. 7. november. Foto KA, Revolusjon

Trident Juncture er en enorm øvelse. Det er en artikel 5 øvelse. Altså en øvelse hvor et NATO land bliver angrebet og de andre NATO-lande er forpligtede til at deltage i krigen. Så dette er i praksis en krigsøvelse. Over 50.000 soldater, hundredvis af køretøjer, fartøjer, fly er nu i gang. Også det atomdrevne hangarskib Harry S. Truman ligger tæt på den norske kyst. Skibet har tidligere deltaget i krigen i Irak i 2003, har plads til 90 fly og helikoptere og har 6000 personer om bord. Det skal deltage på US Marines egen militærøvelse “Northern Screen” i Troms, som foregår samtidig med Trident Juncture.

Dette er et skib som højst sandsynligt har taktiske atomvåben om bord. Ikke nok med det. F-18 fly letter dagligt fra skibet og flyver ind mod skydefelterne ved Setermoen i Indre Troms, træner i at angribe mål på landjorden. De amerikanske fly bruger skarpe våben under angrebene. Er der mon nogen der funderer over om USA forestiller sig Norge som krigsskueplads?

I år har NATO organiseret 106 øvelser, det er mange flere end på samme tid i 2017. Og NATO-øvelserne står i kø. I Polen er der i november planlagt en øvelse som har fået navnet Anakonda. Der er der tale om deltagelse af 10.000 soldater. I Finland foregår øvelsen “Northern Coasts” fra 25. oktober til 8. november, i sammenhæng med Trident Juncture. Den øvelsen skal træne militært samarbejde i kystområderne – søkrig. 4000 personer deltager, halvdelen kommer fra andre lande end Finland.

Så er det “Exercise Northern Wind 2019” (de har fancy navne disse øvelserne) som skal foregå i Norrbotten i Sverige, i grænseområdet til Finland i tidsrummet 18.-27. marts næste forår. De norske soldater skal øve sammen med svenske og finske soldater, samt enheder fra US Marine Corps og Royal Marines.

Det lidt specielle ved denne øvelse er set fra en norsk synsvinkel, foruden det oplagte, at dette er en NATO-øvelse på et formelt neutralt lands territorie er, at så godt som hele den stående norske hær, hele Brigade N med sine 4500 soldater, skal forflyttes fra dens base i Indre Troms dybt ind i Sverige for at deltage i dette krigsspil.

Og endnu flere øvelser er på vej:

  • 2020 – Norsk-ledet øvelse i Nord-Norge med allieret deltagelse “Cold Response”
  • 2021 – Norsk-ledet øvelse i Nord-Norge “Joint Viking”
  • 2022 – Norsk-ledet øvelse, muligvis i Trøndelag “Cold Response”

Så det er bare med at holde fast i håndplakaterne – de kan desværre genbruges i mange år fremover!

Når vi kigger tilbage ser vi at krigsretorikken i Norge er vokset frem netop for at forberede opinionen på denne type øvelser. Det seneste år har der været en enorm krigspropaganda. Ikke ulig det man vil finder i lande vi ikke ønsker at sammenligne os med. Det der slog hovedet på sømmet for mig, var sundhedsmyndighedernes brochure udviklet af Klinik for krisepsykologi om hvordan man skal tale med børn om Trident Juncture:

“Sjefen for NATO kaldes generalsekretær, og for tiden er det vores tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, som er chef. Han arbejder for at øge sikkerheden i verden og forhindre at lande tager skadelige våben i brug for at ødelægge og skade de mennesker som bor der.”

«For at det skal blive så meget lig en rigtig krig som muligt, er soldaterne klædt i uniform og kører i militære køretøjer. De har også våben. Fordi det skal virke ægte, er de nødt til at øve sig på steder hvor folk bor, arbejder, kører bil og går i skole.”

Norske børn skal altså vænne sig til tanken om at det sted de bor kan blive en krigsskueplads.

Mens børn i Norge får fortalt at NATO-soldatene bare træner, så har børn i andre lande oplevet NATO-soldater i krig. Bosnien, Serbien, Kosovo, Irak, Afghanistan, Libyen. Med drab, lemlæstelser, ødelæggelser af hele samfund og infrastruktur som resultat.

Hvordan skal vi så møde oprustning og krigsretorik?

Har vi en sovende fredsbevægelse? Nej, det har vi ikke. Før NATO-topmødet i juli i år samlede stort set hele den aktive fredsbevægelse i Norden sig om en udtalelse mod oprustning i Norden (over 40 organisationer). Udtalelsen fremhæver at vi er på vej ind i en ny kold krig:

“I dag bliver udenrigs- og sikkerhedspolitikken domineret af magttænkning. Det gør at alle stater anvender trusler, afskrækkelse og forskellige former for vold for at nå sine kortsigtede nationale mål. I værste fald kan det lede til total ødelæggelse i en atomvåbenkrig.”

Udtalelsen pointerer at oprustningen sker i de enkelte lande, men absolut også i Norden som helhed. Derfor må fredsbevægelsen i de nordiske lande samordne sig for politisk kamp mod denne udvikling.
Mange fredsorganisationer i Norge er gået sammen om aktioner mod Trident Juncture lokalt; i Bergen, Sandnes, Kristiansand, Tromsø, Lillehammer, Hamar, Fredrikstad og Oslo, for blot at nævne nogen af dem.

Også i vore nabolande er det i dag aktioner. Og Svenskere og danskere viser solidaritet med os ved at deltage på vores demonstration i dag. Det er flot – vi må fortsætte med at samarbejde, fortsætte med at forene os.
For modparten er stærk.

Vi må slås mod NATO i Norge. Vi må slås mod NATOs krige. Stoppe aggressionen og volden. Stop NATO!

Appel fra Stopp NATO Oslo lørdag 27.oktober 2018

Oversat fra
Vi må stoppe NATO! Appel fra Spikersuppa 27. oktober 2018
Revolusjon 27. oktober 2018

Læs også

Norden skal ikke være krigsskueplads! Gadeaktioner mod Trident Juncture i København og Århus
KPnet 26. oktober 2018

Nu 38 nordiske organisationer bag fælles udtalelse: STOP OPRUSTNINGEN AF NORDEN!
KPnet 12. juli 2018


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 1. november 2018

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater