Nye sparekrav rammer erhvervsskolerne – Oktober Radio Aarhus

Udsendelsen 1. september 2018

Borgerskabet anerkender ikke ordnede forhold og faglært arbejdskraft

I denne uges radio podcast fra Oktober Radio taler vi først om det mærkelige i at regeringen i deres Finanslovsudspil igen vil spare på ungdomsuddannelserne. Ikke mindst på erhvervsskolerne.
Fordi vi høre jo ofte de selvsamme politikere hævde at Danmark skal være nummer et i verden, og at der er mangel på faglærte håndværkere i Danmark.

Folketinget har inden for de seneste år gennemført en reform som de påstod skulle give et boost til kvaliteten på erhvervsskolerne og sikre at flere valgte håndværk frem for gymnasiet, og lovede der skulle sikres flere praktikpladser og lærepladser.

Reelt er det der skete det modsatte, for at starte på ungdomsuddannelserne skal man nu have bestået folkeskolen. Og det er tilsyneladende stadig et problem at sikre at de alle der kommer gennem 9 års skolegang kan læse og regne.

Tidligere har de tekniske skoler tilbudt suppleringskurser og 9. klasses grundfag så man sammen med grundforløbet kunne sikre at eleverne også blev klædt på til at klare resten af uddannelsen. Nu er den gruppe af elever henvist til at gennemføre et forløb på Almen Voksenuddannelse eller tilsvarende for overhovedet at komme i betragtning.

Årsagerne til at EFG og teknisk skole i mange år er blevet nedprioriteret og sparet i stykker, er at det danske borgerskab i virkeligheden ikke anerkender det fornuftigt og samfundsøkonomiske i at der er dygtige faglærte håndværkere. I stedet har de en dagsorden om at unge mennesker skal være billig arbejdskraft, og de er ligeglade med kvaliteten i byggeriet eller andre steder. Hvilket jo også ses af, at nybyggeri stadig er fyldt med fejl og forsinkelser, borgerskabet er også ligeglade med, om materialer og værktøj har en ordentlig kvalitet og sikkerheden på arbejdspladserne er i orden.

I virkeligheden er der et konstant pres for at få de billigste og dårligste materialer, forringe sikkerheden og lange arbejdsdage osv.. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart at når det handler om alle disse forhold, om faglighed og kvalitet så gælder der det samme som når det handler om løn og arbejdsvilkår: Arbejdere og borgerskabet står med modsatrettede interesser, og derfor findes der ikke en fælles interesse hvor man blot skal overbevise politikerne om det samfundsmæssigt fornuftig i at bruge penge på gode uddannelser. Det er en kamp der kun kan løftes af arbejderne og ungdommen selv.

Læs mere om finansloven her:
Finanslov 2019: Regeringen vil forlænge omprioriteringsbidraget – nedskæringerne på uddannelserne fortsætter

Læs mere om erhvervsskolernes manglen på elever og praktikpladsen her:
Tre år efter reform af erhvervsskolerne: 27 procent færre elever og kæmpe mangel på lærepladser

I sidste halvdel af udsendelse kommer vi ind på at Niels-Birger Danielsen har udgivet andet bind i hans storværk om den danske modstandsbevægelse under andens verdenskrig.
Meget passende udkom bogen den 29. august, på 75 året for sammenbruddet af Scavenius-regeringens “samarbejdslinje”.

Vi kommer i omtalen ind på at det er en ofte overset historie fra reaktionære historikere, at Danmark til dette tidspunkt 29. august 1943 blev anset som en tysk lydstat. Og uden modstandsbevægelsen og folkestrejkerne der førte til regeringens fald, og uden de danske søfolk der var aktive i de allieredes tjeneste, da ville Danmark i praksis have stået som en del af Nazityskland.

Læs mere om bogen her:
Modstand 1942-1943, Samarbejdets fald – Niels -Birger Danielsen

HØR UDSENDELSEN HER

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  2. september 2018

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater