Bilbrande og svenske valg

De omfattende bilbrande i Sverige kommer netop som den svenske valgkamp tager fart. De er utvivlsom beregnet til at påvirke stemmerne. Rigsdagsvalget finder sted den 9. september samtidig med der afholdes valg til kommuner og landsting.

Af Kommunistisk Politik

Omfattende afbrændinger af biler en lang række steder i Sverige er blevet et markant indslag i den svenske valgkamp. Efter sommerens omfattende skovbrande i Nordsverige er ilden rykket ned over landet.

Mandag var der større påsatte brande i Trollhättan og Göteborg. De blev fulgt op tirsdag med en række mindre ildspåsættelser – angiveligt antændt af ‘hætteklædte unge’. Det forlyder, at der er to anholdte, og at en tredje efterlyst person i dag er pågrebet af tyrkisk politi.

Der er ingen tvivl om den politiske effekt af de påsatte brande. Det er til gavn for lov-og-orden partierne – ikke mindst og i første række Sverigesdemokraterne, der har været ude med krav om indsættelse af militær

Det store spørgsmål er selvfølgelig Hvem? Hvem har anlagt brandene? Hvem står bag dem? Mediedækningen antyder at det er unge indvandrere. Men der er ikke kommet klare udmeldinger. Svenske politikere har også antydet at det kan være en koordineret aktion af højreekstremister i forklædning. Noget sådant er set før.

– Hvad fanden har I gang i? spurgte den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven brandstifterne på direkte TV.

Der er stor spænding om det svenske valgresultat. Der forventes store forskydninger i det traditionelle parlamentariske billede. Den traditionelle blokpolitik med regering ledt af socialdemokratiet eller af Moderaterne ser ud til at vakle.

Det skyldes i første række en massiv fremgang for højrepartiet Sverigesdemokraterne og partilederen Jimmie Åkesson. Meningsmålinger peger på en fordobling af stemmetallet til over 20 og helt op mod 25 pct. af stemmerne.

Den omfattende indvandring er en væsentlig del af baggrunden. Den har forvandlet ikke bare de svenske storbyer, men også småbyer og landsbyer rundt om til synligt multietniske samfund. Samtidig har er svenskerne presset på arbejdsmarkedet og arbejdsgiverne kan vælge og vrage.

Det har været let for de fremmedfjendtlige at påstå at udlændingene får i både pose og sæk, mens svenskerne og de svenske unge får det stadig ringere. Opbakningen tik etr krav om indvandringsstop – som er gennemført – og forringede forhold og hjemsendelser af flygtninge har lydt stadig stærkere. De er formuleret og samlet op af Sverigesdemokraterne ligesom de er blevet det af tilsvarende partier rundt om i EU, og i USA  af Trump og hans højreradikale, symboliseret i opførelsen af en mur med Mexico.

Denne populistiske højrebølge er vokset kraftigt og slår nu igennem i det ‘pæne’ socialdemokratiske Sverige. Venstrekræfterne og de svage kommunistiske kræfter har ikke kunnet dæmme op for den. Nogle er blindt gået ind i en diskussion om indvandring eller ej på højres præmisser.

Samtidig er Sverige gennem flere årtier gradvist rykket mod højre – parallelt med den stadig stærkere integration i NATO, oprustningen og krigsforberedelserne og i praksis opgivelsen af den traditionelle uafhængige neutralitets- og selvstændighedspolitik.

Sverigesdemokraternes og de øvrige populistiske højrekræfters problem er det samme som Donald Trumps: De kan finde en syndebuk i flygtninge og indvandrere, som forlader deres lande på grund af krige, imperialistisk udplyndring og naturkatastrofer. Men de er ude af stand til at levere varen: Fremgang for den brede befolkning.

For der er kræfter med i spillet, som de skjuler og dækker over: Monopolerne og de kapitalistiske profitter, de trækker ud af situationen. Det er dem, der har antændt den store brand.

Se også

Fattigdommen skjules – både i Sverige og i Danmark
KPnet 18. oktober 2017

’Værtslandsaftalen’: En trist dag for Sverige. En trist dag for Norden. En trist dag for freden
KPnet 31. maj 2016

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet 15. august 2018

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne