EU’s nye rolle i den globale magtbalance

I sidste uge, holdt den tyske Kansler Angela Merkel, sommerpressemøde og benyttede anledningen til at komme med nogle bemærkninger om udviklingen af EU’s militær efter NATO-topmødet. Tydeligvis underspiller hun EU’s ansvar for optrapningen af konflikterne hele vejen rundt, og fremstiller et styrket EUmilitær og et internationalt politisk engagement som en nødvendighed.


Hun forklarede bl.a. at: Tyskland og EU har brug for at formulere en ny transatlantisk strategi. Vi kan ikke bare bygge på USA som supermagt. EU skal finde sin rolle i den globale orden; fordi Europas geografiske beliggenhed er et ret uroligt område af verden. Med naboer som Rusland og Mellemøsten og Afrika.

Også USA presser på for at EU skal øge sin rolle fordi verdensbilledet har forandret sig, så EU skal være klar til at spille en stærkere og mere vægtig rolle i løsningen af militære, men også politiske konflikter. Angela Merkel udtalte (sammenfattet):

  • En af de ting der kommer til at ske meget hurtigt, er opbygningen af EU’s forsvarsalliance – et struktureret forsvarssamarbejde – ikke mod NATO, men som styrkelse NATO, men selvfølgelig også med evnen til at handle selvstændigt. For jeg tror ikke, at NATO for eksempel vil spille en rolle i alle konflikter i Afrika. EU spiller allerede en selvstændig militær rolle i Mali og lignende missioner.

  • EU er i øjeblikket i en transformations proces. Men det er endnu ikke besluttet hvor hurtigt man kan gå frem. Magtbalancen i verden skifter i disse år. Den situation vi har kendt og taget for givet i mange årtier, at USA kan spille en dominerende rolle for hele verden, er ikke længere sikker i fremtiden, og derfor kommer helt forskellige spørgsmål til EU-landene, hvor ikke mindst Kina vil være en stor økonomisk udfordring – en dag sikkert også en militær.

  • I løbet af det sidste halvandet år har vi også oplevet en massiv styrkelse af vores europæiske forsvarsinitiativer gennem det strukturerede forsvarssamarbejde (PESCO) og oprettelse af en forsvarsfond, som også bruges til at udvikle fælles europæiske våbensystemer.

  • Vi har i dag 178 våbensystemer i Europa. Amerikanerne har mindre end 50. Hvert våbensystem kræver særlig vedligeholdelse, special træning. Derfor skal EU i de kommende år sige vi vil arbejde for en fælles militær teknologi i EU på alle planer, f.eks. udvikle et fælles EU-kampfly program.

EU en stærk og pålidelig partner i et øjeblik med global forvirring?

Fra EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske kommissær Federica Mogherini kom der samtidig en begejstret udtalelse om at EU allerede beviser sit værd på den internationale scene, med eksempler på EU’s styrkede globale rolle fra diplomati til sikkerhed og handel.

Kommissæren opridser bl.a. at EU underskrev den største frihandelsaftale til dato med Japan. Afholdt et Topmøde med Kina. Og der senere i år er planlagt møder med regionale partnere i Asien og Stillehavet med særligt fokus på situationen i Korea.

Udenrigsministrene fra Latinamerika og Caribien besøgte Bruxelles til et ministermøde mellem EU og CELAC. Og EU holdt samtidig møder med Stillehavsalliancen og gruppen af caribiske lande.

Der er forhandlinger med Serbien og Kosovo for at sikre nemmere adgang for arbejdskraft, EU foreslår at åbne visumfri rejser til EU for Kosovo.

EU stod også for en international konference om Somalia, og hele regionen på Afrikas Horn. Med øgen støtte til den somaliske regering og samarbejde med den Afrikanske Union.

EU’s har også besøgt Libyen, hvor EU er stærkt involveret i opbygningen militærenheder og kystvagten, det handler ikke kun om at stoppe flygtninge før de når ud i internationalt farvand, men også om at begrænse oliesmugling.

Det at kommissæren kalder EU for en stærk og stabil partner i en forvirret og usikker verden, udstiller igen, at EU på ingen måde vedkender sig sit ansvar for at verden for mange millioner. mennesker er lige præcis det modsatte. EU-landene er medskyldige i krigene i Ukraine, og Mellemøsten, ikke mindst Libyen og Syrien, og er medskyldige i forholdene i Afrika. Og har selv indført de restriktioner for flygtninge der gør at de tvinges ud på livsfarlige rejser.

Kilder:
Sommerpressekonferenz von Bundeskanzlerin Merkel

In a confused world, a strong and reliable Europe

Læs også

Trump , Brexit og EU
KPnet 13. juli 2018

Regeringen skal ikke liste EU-hæren ind af bagvejen – Af Arbejderpartiet Kommunisterne
KPnet  26. juni 2018

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  23. juli 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater