Freden bryder ud: USAs nye politik for Den koreanske halvø

En helt ny situation har indfundet sig på Den koreanske halvø, hvor en ny proces for afspænding og mulig genforening ser ud til at være på vej

Af Kommunistisk Politik

En forbavset vestlig presse har gennem måneder fulgt de dramatiske udviklinger på Den koreanske halvø ved grænsen til Kina. Fra Trumps Hitler-agtige trusler om at atombombe Nordkorea til et møde mellem de to landes præsidenter og aftaler om gensidige besøg hos hinanden.

Pludselig er mediernes totale dæmonisering af Nordkorea – der aldrig er blevet besejret af USA – og deres voldsomme krigsretorik, der skulle forberede og ‘retfærdiggøre’ et ulovligt amerikansk angreb, blevet afløst af hymner til freden pris – og ikke mindst til Trump som ‘fredsskaber’.

Situationen demonstrerer, at den falmende supermagt USA efter mere end 65 års skrøbelig våbenhvile (siden 1953) har besluttet sig for at satse på noget andet end en permanent situation med spændinger, der hele tiden har kunnet eskalere til en ny varm krig, på den koreanske halvø.

Aftalen mellem Trump og Kim Jong-un kaldes ‘historisk’. Men den kommer efter en anden nok så historisk’ aftale, der den 27. i april i år blev indgået mellem Syd- og Nordkorea – den såkaldte “Panmunjom Declaration for Peace, Prosperity and Unification on the Korean Peninsula”.

Denne erklæring baner vej for at ‘Korea-krigen’ formelt og reelt afsluttes i år og for at gøre den koreanske halvø atomvåbenfri. Den blev modtaget med jubel i begge Korea’er som et afgørende gennembrud for fred.

Det er denne aftale, som nu bekræftes og følges op med aftalen mellem Nordkorea og Trump. Med denne opgiver den amerikanske imperialisme sin hidtidige strategi i regionen – og satser i stedet på at få afgørende indflydelse i det kommende Korea, som vil indlede en proces for genforening.

‘Korea-krigen’ var aldrig en borgerkrig mellem folkene i Nord og Syd, som den amerikanske og vestlige propaganda påstår.  Det var den amerikanske imperialismes krig, der blev udløst i 1950 af USA og den sydkoreansk marionet Syngman Rhee. Den skrottede en aftale fra anden verdenskrigs afslutning, hvor Korea var befriet fra japansk besættelse af de allierede Sovjetunionen og USA, men blev delt i to områder, der efter planen skulle forenes.

USAs Koreakrig, der førtes under FNs flag,  tog sigte på at inddæmme og militært omringe det nye folkedemokratiske Kina, en ny central allieret for det socialistiske Sovjetunionen, der var hovedkraften i sejren over Nazityskland og den fascistiske koalition med Japan som en nøglemagt.

USA blev ikke sejrherre i krigen, og det har været et åbent sår gennem årtier.

Men opdelingen af Korea fandt sted i en anden tid. Voldsomme ændringer i de globale magtforhold efter Sovjetunionens sammenbrud og med Kinas udvikling til en ny opkommende kapitalistisk og imperialistisk stormagt har skabt nye omstændigheder også på Den koreanske halvø. USAs opretholdelse af en permanent potentiel krigssituation er blevet stadig vanskeligere – og hele det koreanske folks krav om fred og fremskridt lyder stadig stærkere:

Trods al Trumps krigsretorik og bål og brand har den amerikanske imperialisme måttet acceptere at en genforeningsproces er i gang – og har besluttet at sikre sig maksimal indflydelse på den ved at opgive den permanente og latente krigstrussel. Uden at det betyder at USA helt opgiver den eller afslutter den faktiske militær besættelse af Sydkorea.

Det imperialistiske USAs strategiske mål om globalt overherredømme og om at inddæmme rivaler som Kina eller Rusland er uforandret. Men situationen omkring Korea viser, at USA er tvunget til at finde nye veje for at opretholde sin globale indflydelse – og at det ikke længere er en selvfølgelighed, at den amerikanske supermagt militært, politisk og økonomisk blander sig overalt på kloden.

Se også

Trumps ulovlige trusler mod Nordkorea
Af Francis Boyle, KPnet 10. januar 2018

USA bag voksende spænding: Krigstrusler og atomangrebsøvelser mod Nordkorea
KPnet 8. marts 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne