Efter OK2018: Kampen for en god offentlig sektor går videre – med det samme

Urafstemningerne om de kommende tre års OK-aftaler for de offentligt ansatte er ved at være gjort op,  og resultatet bliver er ganske stort Ja.
– OK2018 har demonstreret vilje og evne til at kæmpe for en god offentlig sektor. Det bliver der i høj grad brug for også fremover, understreger APKs formand Dorte Grenaa
.

OK2018 har vist de offentligt ansattes, og i det hele taget de arbejdendes, enorme styrke overfor deres arbejdsgivere og deres konstante krav om forringelser af løn og arbejdsforhold. Der blev manifesteret en kampvilje og en evne til at føre kamp, som alt for længe har været holdt skjult i forhandlinger og aftaler mellem arbejdsgiverne og fagtoppene bag lukkede døre.

– OK2018 har vist, at de offentligt ansatte både vil og er i stand til at kæmpe ikke alene for deres egne arbejdsforhold, men også for en offentlig sektor til gavn for alle. Det vil der blive hårdt brug for fremover, for problemerne er langt fra løst. Det var et ja med en pistol for panden, konstaterer Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne.

På OK-kampens højde stod de offentligt ansatte med mulighed for reelle gennembrud i forhold til de sidste 10 års uafbrudte nedskærings- og nedgangspolitik. Men denne situation blev ikke udnyttet af fagtoppen. Den blev solgt for peanuts.

Da kampen for alvor udviklede sig, blev ikke bare de offentlige arbejdsgivere (=politikerne) dødsskræmte, det gjorde fagtoppene også. Ikke mindst Dennis Kristensen og FOA satte bremserne i og skyndte sig at indgå en aftale med de offentlige arbejdsgivere. Det splittede kampfronten, uden at centrale krav som til lærernes arbejdstid var fyldt.

Det er ikke mindst frygten for at komme til at stå alene i en voldsom arbejdskamp, som har fået folk til at stemme Ja til aftalerne, og ikke en voldsom begejstring for indholdet. Den vigtigste lære fra OK2018 handler om sammenholdets styrke og nødvendighed mellem alle ansatte, og at musketér-eden ‘Én for alle – og alle for én’ reelt bliver styrende for kampen – og ikke bare forbliver fraser i fagtoppenes mund.

Kampen om den offentlige sektor og de offentlige ansatte er langtfra slut. Et nyt kapitel er undervejs.

– Allerede til efteråret planlægger VLAK-regeringen at gennemføre et omfattende angreb på den offentlige sektor i form af den såkaldte ‘sammenhængsreform’. Det er det største angreb i de seneste 10 år, som selvfølgelig skal sælges som ‘afbureaukratisering’ og forbedringer. Kampen mod den ligger direkte i forlængelse af OK18. Der bliver brug for både kampviljen og kampevnen, konstaterer Dorte Grenaa.

Sofie Løhde har netop udsat denne store ‘reform’ til efter sommerferien pga den massive modstand under forårets OK-kamp. Der er ikke tale om en enkelt ‘reform’, men om et sammenhængende angreb på mange felter. Et af de helt store projekter er en omfattende ‘ sundhedsreform’. Løhde barsler også med en ‘ungereform’ og en ‘digitaliseringsreform’ og meget andet ”reformgodt”.

Se
Løhde udskyder kæmpereform

Der bliver hurtigt brug for de offentligt ansattes – og de privates – kampvilje igen.

Se også

OK2018: Vi vil ha’ kvalitet og ordentlige arbejdsforhold i den offentlige sektor
KPnet 27. februar 2018

OK2018: STEM NEJ! 
Af Arbejderpartiet Kommunisterne
17. maj 2018

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  5. juni 2018

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater