Trump trækker USA fra Iran-aftale: Kurs mod krig

Donald Trump har meddelt, at USA ensidigt trækker sig fra den internationale FN-sanktionerede atomaftale med Iran.

Aftalen blev indgået i 2015 mellem Iran, USA, Rusland, Kina, Tyskland og Frankrig og betød at Iran skulle afvikle sit atomprogram mod at de daværende internationale sanktioner skulle ophæves – dvs at Iran ikke længere skulle behandles som en international paria.

Iran har overholdt aftalen. Det bestrides ikke for alvor. Men Israel, der har fået stadig større indflydelse i Trump-administrationen, har længe presset på for at få USA til at trække sig ud af aftalen. Det er nu lykkedes. Dermed er der opstået en ny usikker og spændingsfyldt situation – med retning mod en ny storkrig i regionen.

Der er også faktorer, der trækker den anden vej. Iran er en stærk modstander, og USA og Israel er reelt rimeligt isolerede i dette spørgsmål. Men i bedste fald betyder Trumps udmelding, at spændingerne vokser sammen med faren for ukontrollable udviklinger.

Hvilke nye fjendtlige skridt mod Iran, Trump pønser på. står endnu ikke klart. Men sanktioner genoptages i al fald. Hvad der derimod står helt klart er, at USA ikke overholder internationale aftaler, når det ikke passer en mere eller mindre tilfældig administration.

USA og Israel vil sandsynligvis presse på for helt at undergrave og sprænge atomaftalen, selvom Rusland og EU-landene har udtrykt ønske om at fastholde den.  Men USAs allierede i EU som traditionelt er stærke støtter af Israel vil ikke være nogen standhaftig forfægter af dette internationale afspændingsskridt.

I ly af uroen omkring USAs udtræden af atomaftalen forventes Israel i løbet af den kommende uge at slå hårdt til mod palæstinenserne, når Den store march for tilbagevenden kulminerer  i 50-året for udrensningen og oprettelsen af den israelske stat. Ny massakrer befrygtes.

Krigsmagten USA og den internationale lovløse provokatør Israel truer verdensfreden.

Se også

Al-Nakba 1948 – Katastrofen i Palæstina og imperialistisk kolonisering

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  8. maj 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater