Svigt og forlig i overenskomstkampen – Oktober Radio Århus

Udsendelsen 28. april 2018

I dagens podcast fra Oktober Radio tager vi først pulsen på overenskomstforhandlingerne, der har taget en drejning i løbet af den forløbne uge. Vi ser også på Enhedslistens årsmøde – og på 1. maj, der er lige op over.

LO-gruppen indgik først et forlig på det regionale område. En stribe faggrupper var tilsyneladende overraskede over enegangen, og det er i hvert fald svært at få til at rime på signalerne fra tillidsmandsmødet i Fredericia, hvor de kom på banen med parolen “En løsning for alle”.

Anders Bondo har naturligvis også selv en rolle, da han i virkeligheden valgte en linje for at undgå en konflikt for enhver pris. Men da LO-gruppen gik ud med et forlig på det regionale område, gav de samtidig et vink med en vognstang om, at de var klar til at gøre det samme på det kommunale område, og dermed kunne lærerne komme til at stå alene igen som i 2013.

Selvfølgelig skal man ikke gå i konflikt over femører og småsten, men netop spørgsmålet om lærernes arbejdstid kunne godt være grund til at gå i konflikt, netop fordi lovmodellen er en trussel for alle faggrupper.

Nu fik lærerne kun en aftale om, at der skal laves en aftale. Og parterne har skrevet et lille stykke papir med antydningen af en vej til denne aftale, der bl.a. indebærer en uvildig kommission.

Vreden hos lærerne er gigantisk, og der er nu sat gang i en Stem Nej-kampagne.

Fra skolelærerne er der en kæmpe frustration, fordi de er i gang med at blive proletariseret, og de med rette føler de bliver mødt med mistillid fra kommunerne.

Derfor håber de på, at de kan vender tilbage til tiden før 2013, men der er ingen vej tilbage under kapitalismen. Der går det kun nedad.

Læs mere her

I næste indslag kommer vi ind på Enhedslistens årsmøde i denne weekend. Og bemærker først at Enhedslisten tilsyneladende blevet nyhedsværdig også i mainstream-medier. I hvert fald stillede DR2 op med med livedækning.

Det er interessant at se, hvordan journalistiske bedømmelser af nyhedsinteresse har udviklet sig til at blive nyhedsværdi som en vare, og ikke nyhedsværdig forstået som reel samfundsmæssig interesse og bred og upartisk dækning af samfundsdebat.

Een af de ting, Enhedslistens årsmøde har brugt tid på, er forslaget ”100 dage med Enhedslisten” der er udarbejdet af folketingsgruppen og deres sekretariat.

”Det er praktisk socialistisk politik”, forklarer Pernille Skipper. Hvad man vil få med Enhedslisten de første 100 dage ved magten. Det fremstår som en slags ultimativt valgprogram op til det kommende folketingsvalg. Altså hvis Enhedslisten fik 90 mandater – hvad så??
Ikke ret meget skulle vi hilse og sige.

Nu har vi ikke tid til at gå helt i detaljer med det, men har kigget på det set ud fra antikrigs- kampen og Ud af EU-kampen. Det virker som om Enhedslisten fortsætter i deres gamle spor, og ikke reelt vil gøre op med den hidtil første politik.

Der er ikke et åbent opgør med medlemskabet af NATO, i stedet står der under overskriften en “En aktivistisk fredspolitik”:
“Danmark skal stræbe efter at blive en global førernation, når det kommer til konfliktløsning og fredsskabelse. Og vi skal selvfølgelig frigøre vores udenrigspolitik fra Trumps USA og NATO. I stedet skal vi arbejde for et nordisk udenrigs- og sikkerhedspolitisk samarbejde.”

Men formuleringen ”frigøre udenrigspolitikken fra NATO” er jo noget fluffy. NATO handler om meget mere end udenrigspolitik og angreb, det er såkaldt fredsbevarende missioner (besættelser) og militært trænings og efterretningssamarbejde osv..

Og der står heller ikke noget om retsopgøret med krigspolitikken under de sidste mange regeringer, og det ville i det mindste have pyntet på deres valgplatform. Men sagen er jo at også Enhedslisten støtter den aktivistiske politik. Man er bare ikke altid enige om, hvem der skal bombes, og hvordan.

Men i Syrien og Libyen krigene har Enhedslisten bakket op om de danske bombetogter et stykke hen ad vejen.

Når det kommer til Ud af EU-kampen, så har Enhedslistens folketingsgruppe den holdning, at man skal blive i EU, men blot justere en smule på de demokratiske procedurer. Altså kampen for at komme ud er definitivt aflyst, væk er kravet om en folkeafstemning om medlemskabet. Og dermed kan det konstateres at hele den politiske platform er en gang varmluft.

Der er ikke plads til eet gram praktisk socialistisk politik, så længe Danmark er medlem af EU. Det hele er en illusion og dermed bliver det reelt et forsvar for det bestående kapitalistiske system.

Læs mere her

Til sidst kommer vi lidt ind på 1.maj på tirsdag, man kan finde os her:

1. MAJ på DEN RØDE PLADS Fælledparken, København

RØD 1. MAJ 2018 i Munkemose – Odense

Og du kan også finde os i Århus, på Havnepladsen.

HØR HELE UDSENDELSEN HER

 

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  29. april 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne