Den 15. februar 2003: Millioner verden over sagde – INGEN KRIG MOD IRAK!

Det er i dag 15 år siden at en hel verden gik på gaden og sagde Nej til Bush, Blairs og Foghs plan om en krig mod Irak. Herhjemme demonstrerede man over hele landet – i København, Århus, Aalborg, Randers, Hjørring, Viborg, Struer, Silkeborg, Fredericia, Kolding, Esbjerg og Rønne. Alene i København var 40-50.000 mennesker på gaden. Globalt aktionerede omkring 30 millioner mennesker.

Krigsforbryderne Bush, Blair og Fogh gennemførte deres beskidte krig, og USA og partnere er stadig krigsførende i landet. Krigen for olie og verdensherredømme er siden blevet udvidet skridt for skridt, og gennem NATO-alliancen sætter USA en stadigt mere omfattende krigskurs.

Irakerne har betalt for krigen med enorme civile tab og et smadret land. Det samme har de lande der siden er blevet overfaldet – Libyen, Syrien og Yemen. I Afghanistan er NATO stadig i krig, og har netop forstærket antallet af tropper – også fra dansk side.

Hvor Irak krigen splittede folketinget, er Danmark nu et krigsførende land med fuld opbakning fra begge regeringsblokke.

Ved den amerikanske ambassade 15. februar2003

En ny krigsmodstand må opbygges

Med terror og propaganda har man fået lagt låg på krigsmodstanden.

De uhyrlige krige og krigsforberedelser der foregår i dag burde kun have gjort krigsmodstanden endnu større og stærkere. Følgerne af USA’s krige er umiskendelige, millioner af flygtninge fra krigsområderne taler deres eget sprog. Alligevel er modstanden paralyseret.

Løgnen om Iraks masseødelæggelsesvåben blev afsløret, men er siden forsøgt gentaget i andre lande. Ikke mindst er de et element i krigen mod Syrien, brugt af USA og allierede i deres forsøg på at afsætte en regering og skabe kaos i landet til egen fordel. En krig der endnu raser og er i en kritisk udvikling. USA’s regering optrapper deres kamp mod Assad-regeringen, som de er på nippet til at gå i åben krig imod.

Men andre ‘krigsargumenter’ er også taget i brug.

En række af terrorangreb blev sat ind som effektivt propagandamiddel. ‘Vi går i krig for fred og demokrati og mod terroristerne’, lyder mantraet, når landene med olieressourcer bliver angrebet. Terrorgrupperne sørgede man selv for at opbygge, så en bekvem fjende kunne retfærdiggøre krigen.

Siden blev krigspropagandaen udvidet yderligere. Mod Rusland måtte andre midler tages i brug, og aktuelt lyder krigs’argumentet’ for NATO’s militarisering af Europa: ‘Vi må forsvare os mod et aggressivt og farligt Rusland’.

Men alle disse såkaldte argumenter er falske. Krigene må ses som det de er – som imperialistisk rivalisering og omfordelingskrige. Med hele den civile verden som ofre.
Det er op til os, de udsete ofre at stoppe krigene, og det haster. Krigene kan kun stoppes af den folkelige modstand.

Ordene fra demonstrationerne i 2003 er mere gyldige end nogensinde:

Stop krigen. Nej til krig og krigsdeltagelse. Ingen krig i vort navn!

Se appellen fra INGEN KRIG MOD IRAK
Bush og Powell vil have krig – Verden siger Nej!
7. februar 2003

Se appellen
Verdenskoalitionen mod krig: Global aktionsdag mod Irak-krig
Stop Terrorkrigen 12. februar 2003


KPnet gav dette overblik

15. februar – Global aktionsdag mod Irak krig
KPnet 15. februar 2018

 

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 

KPnet 15. februar 2017

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater