Naziopmarch: Hvad sker der med Ukraine?

Der er grund til øget fokus på udviklingerne i Ukraine, som kan blive eksplosive. Den økonomiske og sociale situation bliver stadig værre. Kiev-regimet er i krise – og i kulisserne forberedes en ‘stærk mand’.

Af Klaus Riis

 Oleg Muzyka  – overlevende fra massakren i Odessa og politisk flygtning fra Ukraine – i Oktober Bogbutik, København

Ukraine i dag – det vestligt styrede Ukraine – er et land i store økonomiske og politiske vanskeligheder. Befolkningen oplever stadig forværrede sociale forhold og en gigantisk arbejdsløshed på trods af en massiv tilgang af økonomiske midler fra USA og vesten efter den såkaldte revolution i februar 2014. Den reaktionære Maidan-opstand blev fremstillet som et spontant folkeligt oprør, men var i realiteten et kup, der fordrev den hidtidige og legalt valgte regeringschef, der søgte et positivt forhold til Rusland. ‘Revolutionen’ indsatte USAs og EU’s mand og var indledningen til en katastrofal økonomisk og national nedtur for Ukraine.

En fascistisk massakre som genlyder endnu

I den overvejende russisktalende havneby Odessa, Ukraines trediestørste, kom det i efterdønningerne efter kuppet til sammenstød mellem tilhængere og modstandere af Maidan. Den 2. maj 2014 udviklede det sig dødbringende. Officielt døde 48, reelt 116 mennesker den dag, de fleste som ofre for en planlagt massakre fra Maidan-støtter, mange bragt til Odessa fra Kiev for at stoppe modstanderne. Med våben drev Maidan-tilhængere deres modstandere hen til et stort fagforeningshus, som de efterfølgende satte ild til. Mange indebrændte, en del der flygtede ved at hoppe ud af vinduer blev efterfølgende dræbt, mens det lykkedes nogle at slippe væk.

Ansvaret for den fascistiske massakre er fortsat ikke officielt placeret, gerningsmændene ikke straffet.

En af de overlevende fra massakren i Odessa er Oleg Muzyka, som fredag den 9. februar gæstede Oktober Bogbutk i Københavne, hvor han var oplægsholder ved et arrangement om Ukraine, organiseret af Tid til fred/Aktiv mod krig.

Se
Ukraines virkelighed og udvikling
KPnet

Muzyka er politisk flygtning i Tyskland og medlem af Rodina-partiet. Han har besøgt mange lande med dokumentation og film om massakren i Odessa og som forkæmper for ukrainske politiske fanger og forfulgte journalister. Han har blandt andet fremlagt dette materiale for EU-parlamentet. En aktivitet som ikke er hilst velkommen af Kiev-regimet og dets støtter.

Se
Odessa massacre hearing at EU Parliament in Brussels sabotaged by Maidan activists brought from Kiev

I sit foredrag lagde Oleg Muzyka vægt på at gennemgå den økonomiske og sociale situation i Ukraine af i dag, som søger at integrere sig i EU og har indtaget en fjendtlig holdning til Rusland og de selvstyrende regioner Donbass og Donetsk. Han trak en linje mere end 25 år tilbage, til 1991, hvor den ukrainske økonomi hørte til de stærkeste i Europa, og til i dag, hvor det er en fattiggård med en forarmet befolkning uden perspektiver for ungdommen.

Omkring halvdelen af befolkningen er forsvundet siden 91- de fleste tvunget til at søge ud af landet for at overleve.

I dag: Nazister og fascister opruster – Azov-bataljonen

Nazister og fascister var en aktiv del af den såkaldte revolution i Ukraine i 2014. De spiller en betydelig rolle. Azov-bataljonen er en utilsløret væbnet nazistisk enhed. Den er en del af det officielle ukrainske militær og støttes massivt med våben og penge fra USA. Dens leder Andriy Biletsky er for reaktionen blevet en kandidat til kommende ‘stærk mand’.

De politiske højrekræfter, som Maidan-kuppet bragte til magten, omfavnes af EU, men deres støtte i dele af befolkningen er ved at forsvinde. Social og politisk uro breder sig – og det har fået kritikere af regimet også i udlandet til at udtrykke en voksende bekymring for den kendsgerning, at nazister og fascister oprustes i Ukraine.

I takt med de brudte løfter fra 2014, og forarmelsen af mange ukrainere, lavere løn, færre jobs og stigende priser, vokser skuffelsen med de ordinære pro-vestlige politikere som den nuværende præsident, oligarken Poroshenko og hans fæller.

Faren for en nazistisk magtovertagelse – eller i al fald en nazist som ny statsleder – ser ud til at være reel. Ikke bare politiske partier som den fascistiske ‘højresektor’, som var en væsentlig faktor i højrekupnpet i 2014. men også utilslørede nazikræfter spiller en vigtig rolle i dagens Ukraine. Væbnede nazister var aktive i massakren på Maidan-pladsen, hvor godt hundrede demonstranter og politifolk mistede livet. Og de var igen i aktion den 2. maj i Odessa.

Azov-regimentet støttes økonomisk og bevæbnes af USA, påpeger den amerikanske analytiker Max Blumenthal.

Se

US is Arming Neo-Nazis in Ukraine
The real News

Nynazister skryter av brifing med NATO-offiserer
Midt i fleisen

Nazister er integreret i statsapparatet og militæret, selvom det officielt benægtes. Azov-regimentet på 3000 mand er et væbnet nazikorps og en del af den ukrainske hærs specialstyrker. Dens leder Andriy Biletsky fremstår mere og mere som et reelt bud på en ny stærk mand i Ukraine, som den første nazistiske leder af et europæisk land efter Hitlertysklands nederlag.

Vejen åbnes for en Biletsky, ikke mindst fordi han modtager massiv amerikansk støtte og også betragtes som en mulig ‘situationens redningsmand’ af Trump-administrationen.
Biletsky har ikke holdt sine synspunkter hemmelige. I hans politiske program fra 2014 erklærer han ligeud:
“Vores nations historiske mission ved dette kritiske punkt er at anføre den globale hvide race i det endelige korstog for dens overlevelse. Et korstog mod de af semitterne anførte Untermenschen.”

Se
Ukraine’s Future Nazi Leader?
Global Research

Azov-bataljonen udstyres med hypermoderne og avancerede våben. De skal bruges imod landsmænd fra Donetsk og Donbass-regionen, som ikke har accepteret Kiev-regimet og Maidan-kuppet. De har ikke forlangt løsrivelse, men et føderalt Ukraine.
Måske Azov-bataljonen også skal bruges i et fosøg på at provokere Rusland i krig.

Våbenhvileaftalen fra Minsk 2015 – indgået af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland uden USA – er skrøbelig og er overtrådt eller tilsidesat mange gange, ikke mindst af den ukrainske hær.

Ukraine er en højeksplosiv brik i et farligt spil.

Se også

Stop fascisterne i Ukraine! Aldrig mere nazisme!
KPnet 8. maj 2014

Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 11. februar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne