Ukraines virkelighed og udvikling- Fredscafe 9. februar kl. 17 i Oktober Bogbutik, KøbenhavnOplæg ved Oleg Muzyka, der overlevede attentatet mod fagforeningshuset i Odessa den 2. maj 2014, nu menneskerettighedsaktivist og politisk emigrant.
Fredscafeén er i denne omgang arrangeret i et samarbejde mellem TID TIL FRED – aktiv mod krig
  og Transeuropæisk Fredsdialog 

Oleg Muzyka er en af de få, der overlevede i Fagforeningshuset i Odessa den 2. maj 2014. Han   vil være i København i midten af februar. Han er menneskerettighedsaktivist og politisk emigrant.

Se
HASTEPROTEST VED DEN UKRAINSKE AMBASSADE 8. MAJ 2014
Folkebevægelsen mod Nazisme

Det er muligt at møde ham på fredag d. 9. februar i Oktober Bogcafé, hvor han vil holde oplæg om de ukrainske tilstande.  Mødet foregår på engelsk.

Oleg Muzyka  bor i Tyskland, hvor han har fået politisk asyl i 2017 efter hans flugt fra Ukraine i 2014. Siden da har han været aktiv rettighedsforkæmper for ukrainske politiske fanger og forfulgte journalister.

Han har deltaget i flere møder ved EU-parlamentet og OBSE om politisk motiverede forbrydelser i Ukraine i 2014 – 2017 – og er organisator af dokumentarfilm festivalen PRISMA i Berlin i 2015. Han har desuden deltaget i over 70 politiske møder og diskussioner.

I sit oplæg vil Oleg Muzyka tage situationen i Ukraine og udviklingen i landet siden Sovjetunionens opløsning op til debat.

Hovedpunkter i oplægget vil være:

Eksemplerne på udviklingen er triste: I 1991 inden Sovjetunionens opløsning var den ukrainske økonomi en af de førende på verdensplan: Der var både stålindustri, flyindustri, kulminer, udviklet sø og flodflåde.

Befolkningstallet lå på 52 millioner mennesker. Den seneste udtalelse fra Nadezhda Savtjenko, medlem af det ukrainske parlament RADA,  er, at befolkningstallet nu ligger på 26 millioner – det vil sige, at Ukraine har mistet halvdelen af sin befolkning siden Sovjetunionens kollaps.

I løbet af de efterfølgende 26 år har Ukraine mistert den største del af sin økonomi. Samtidig kom der en del anti-russiske strømninger og nationalistiske partier ind  på den politiske scene. Partier, der åbent opfordrer til vold imod jøder og etniske russere. Disse tendenser er meget lig med tendenser i 30’ernes Tyskland.

Dog lykkedes det under Viktor Janukovitj (senest præsident 2010-14) at vende den økonomiske udvikling og få økonomien til at vokse, hvilket Oleg Muzyka vil bevise med tal og statistikker. Ukraine var således blevet en attraktiv handelspartner, som både EU og Rusland ville samarbejde med.

EU stillede en række krav, som Janukovitj anså som skadelige for den ukrainske økonomi og foretrak en alliance med Rusland. EU støttede det efterfølgende  oprør og statskup i februar 2014.

Sidenhen har Ukraine indgået en associeringsaftale med EU – hvilke resultater har denne aftale for den ukrainske økonomi?

Det ukrainske styre begår konsekvent forbrydelser mod befolkningen, samtidig med at nynazistiske bevægelser får frit spil og marcherer på gader og stræder med fakler og nationalistiske slogans og symboler. Disse bliver på ingen måde fordømt af den europæiske politikere.

Det ukrainske militær samarbejder med Vesten og får hjælp fra vestlige eksperter i kampen mod dets egen befolkning.

Vi ser frem til et spændende indspark i debatten om Ukraine.

Oleg Muzyka på facebook her

Arrangementet er gratis, men donationer til lokalelån modtages gerne under mødet.

Fredscafé afholdes i Oktober Bogbutik, Vesterfælledvej 1b,  København V.

Se også

Ukraine: Voldeligt regimeskifte orkestreret af EU og USA
KPnet 25. februar 2014

Hænderne væk fra Ukraine
Af Stop Terrorkrigen, 3. marts 2014

Ukrainekrisen: Ny kold krig i Europa
Af Stop Terrorkrigen, 20. marts 2014


Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 31. januar 2018Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne