USA og Israel øger presset mod palæstinenserne – Danmark tager igen rollen som reaktionært ’foregangsland’

Tommelskruerne drejes endnu en omgang. Mens Donald Trump truer med at fratage palæstinenserne økonomisk støtte, har den danske regering fjernet støtten til menneskerettighedsorganisationer i Palæstina og Israel på den israelske regerings diktat.


Danmark har indtil for nylig støttet en række menneskerettighedsorganisationer i både Palæstina og Israel i samarbejde med Holland, Schweiz og Sverige. Men ”Israel bankede voldsomt i bordet…så nu laver vi rene linjer” udtaler Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre. Fra juli måned har støtten til organisationerne været indefrosset, og er nu helt stoppet.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu er begejstret og har officielt takket den danske regering for at ”vise moralsk ansvarlighed” og gå foran. Lars Løkke og Anders Samuelsen havde nok foretrukket lidt større diskretion omkring deres følgagtighed i en sag hvor argumenterne for at lukke for støtten svæver i vinden.

Anklagen lyder, at NGO’erne støtter terrorgrupper. Men hvem er ’terrorgrupper’ i Israels øjne?
Det er både PFLP, Folkefronten til Palæstinas Befrielse og Boykot Israel-bevægelsen (BDS). Og alene en anklage for at have forbindelser til disse er nok til at blive blacklistet.

I maj måned besøgte udenrigsminister Anders Samuelsen Israel, hvor han mødtes med Netanyahu. Samuelsen blev her præsenteret for listen over uønskede organisationer, og ugen efter blev Lars Løkke i en telefonsamtale påmindet om det samme.

Det havde nu ikke været nødvendigt. Samuelsen havde hørt godt efter, og en ’undersøgelse’ af NGO’ernes ’relevans, performance og professionalisme’ var umiddelbart blevet sat i værk. I juli blev støtten indefrosset og kort før jul helt stoppet.

Her hjælper også lobbyorganisationen NGO Monitor, der er aktiv i Danmark i tæt forbindelse med Israels regering. De spreder deres påstande, der hverken underbygges eller kontrolleres og har holdt jævnlige møder med danske politikere, herunder ministre.

Hverken Lars Løkke eller Anders Samuelsen har kunnet fremlægge en begrundelse for at stoppe støtten. De afviser helt at udtale sig. Men undersøgelsen kunne konstatere, at alle aftaler var overholdt fra organisationernes side. Økonomisk støtte vil nu blive givet til andre organisationer, der formentligt er godkendt af Israel, og samarbejdet med Holland, Schweiz og Sverige er stoppet.

Modstanden mod Israels bosættelser og besættelse skal holdes nede med alle midler, og Danmark er med i forreste linje – på samme måde som det gælder for USA’s krige og krigsforberedelser.

Blacklistningen af Boykot Israel-bevægelsen understreger dens store betydning for solidariteten med det palæstinensiske folk, og fortjener alt den støtte den kan få.

Se

Trump truer palæstinensere med at stoppe pengestrøm
Information 3. januar 2018

Kontroversiel israelsk lobbygruppe: Vi har bragt dansk-støttet donorsamarbejde til fald
Information 3. januar 2018

Israel bankede i bordet. Og så ændrede Danmark sin støtte til ngo’er i Israel og Palæstina
Information 2. januar 2018

Læs også

Pyroman Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad
KPnet 6. december 2017

Facebook går i brechen for besættelsesdadler: Bortcensurerer Boykot Israel
KPnet 5. december 2017

 

 

KPnet 3. januar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater