Nytårstale 2018: Statsministerens parallelle virkelighed

Det går ret godt i Danmark, forklarede Lars Løkke i sin nytårstale, før han sammen med resten af statsmagtens top gik til middag med kongehuset, i deres ekstravagante klæder. De dele af samfundet som regeringen repræsenterer er helt enig, for toppen går det ret godt, bankbøgerne bugner, uligheden har aldrig været større.

…”Eller tilraner sig ved kriminalitet” – lød hetzen fra Lars Løkke i årets nytårstale

Mens magthaverne mæsker sig er resten af landet nærmest defineret som et parallel samfund, derude hvor skiftende regeringers mange angreb på efterløn, dagpenge, uddannelser osv. kun overgås af den årlige tommelskrue på alle offentligt ansatte, der forventes år for år at nå mere, mens der fyres i titusindvis af varme hænder.

Det går ret godt i Danmark, hvis man ser det som en succes, at der nu er garanti for at opnå nedslidning længe før pensionsalderen, hvor forkrøblede mennesker bliver sendt rundt i tvangsarbejdsprøvninger, hvis de skal have de små smuler man har ret til på overførselsindkomst.

Lars Løkke forklarer:

– Vi høster nu frugterne af de tunge beslutninger, vi tog efter finanskrisen. Reformer af dagpenge. Efterløn. Kontanthjælp.
Nu skal vi have alle med og sikre, at de gode tider varer ved.

Derfor vil regeringen i det nye år genoptage forhandlinger om endnu en reform. Om skat. Så særligt de med de mindste lønninger, men også danskere med almindelige lønninger, kan få lidt mere luft i familiens budget.
Så det bedre kan betale sig at arbejde. Så det bedre kan betale sig at spare op til pension.

Og så opsvinget ikke taber pusten, fordi vi løber tør for arbejdskraft.
Det kan vi gøre samtidig med, at der er råd til at investere mere i sygehusene. I ældreplejen. I den velfærd, som også er vigtig for vores hverdag. Takket være fortidens ansvarlige reformer.
Både lavere skat. Og bedre velfærd. Jeg går ind for den balance.”

Naturligvis er der ikke bedre velfærd for færre penge, uden at tanken er at de ansatte skal bære hele byrden. Det er et klart budskab til alle offentligt ansatte her op til overenskomsterne: Det kroniske nedskæringer vil fortsætte, og det vil især kunne mærkes for alle de varme hænder, der står med problemerne på skoler og sundhedsvæsenet. Og de svageste er igen taberne.

Færre penge betyder færre ansatte. Det er erfaringen som alle efterhånden må have lært.

Det nuværende økonomiske opsving er kun et forvarsel om snarlige kommende kriser og massearbejdsløshed. Spekulation på boliger og alt muligt andet er allerede på højde med tiden før det seneste store krak. At krisepolitik skulle sikre at ”gode tider varer ved” er simpelthen det værste vås. Kapitalismen er dømt til tilbagevendende kriser.

Afvikling af ghettoer

Resten af sin taletid brugte Lars Løkke på at forklare at det selvskabte problem med kriminelle bander i virkeligheden skyldes Ghettoer… Derfor bliver der lagt op til endnu en omgang med angreb på den almene boligsektor, især de betonkvarterer der blev bygget i forstæder og sovebyer, der opstod i 60erne.

– Vi skal ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt.

Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder.

Andre steder ved at tage en klar styring af, hvem der flytter ind.

Vi skal lukke hullerne i Danmarkskortet og genskabe de blandede kvarterer, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs.

Alt det han nævner i sin tale er prøvet mange gange, mens kommunerne, der egentlig har ansvaret for f.eks. folkeskoler og socialt arbejde, i årevis har været underlagt krav om nedskæringer og privatiseringer og lukning af specialtilbud. Men det er også regeringerne der har tilskyndet til en privatisering af folkeskolen –  herunder også private religiøse skoler, ofte finansieret af stater der er Danmarks militære allierede.

Gratis offentlige vuggestuer, og rigeligt personale og gode rammer, vil være en start på en løsning. Men en løsning har aldrig været ønsket. I stedet har staten brug for pjalteproletariatet og de kriminelle lag, og bruger dem som base for rekruttering til fascistiske og reaktionære organisationer.

Det der virkelig ligger bag Lars Løkkes mål om at afvikle ghettoerne er et ønske om at eliminere den almennyttige sektor i det hele taget. Alt skal være privat, også boligmassen.

Lars Løkke sluttede sin nytårstale:

– Med et håb om et Danmark, hvor vi passer på balancen og på hinanden. Et harmonisk land. Et trygt velfærdssamfund.

Og naturligvis giver statsministeren skylden for al ubalance til indvandrere. Det er tidens bedste argument mod alt muligt, at de fattige og indvandrerne koster for mange penge. Men når regeringen igen og igen skælder ud på indvandrere, og bruger dem som argument for at skære ned, så tilskynder man også til at ekstreme fordomme bliver normalen. På samme måde som det er blevet normalen at bombe fremmede lande, og kalde det at kæmpe for en bedre verden

Jeg er stolt af, at vi sender vores bedste mænd og kvinder ud for at kæmpe mod terror og ufred.
I aften vil jeg sende en hilsen til alle Danmarks udsendte. I kæmper for en bedre verden.
Og I er med til at berede vejen for, at flygtninge kan vende tilbage og genopbygge deres hjemland.

Hvad vi kan forvente er altså fortsat krigs og nedskæringspolitik, det stik modsatte af den harmoni og tryghed som Løkke hævder.

Statsministerens nytårstale 2018

Læs også

2018: Klassekampe – Marx-år – APKs 7. kongres
KPnet 31. december 2017

 

Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

 

 

KPnet 1. januar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater