Myanmar og Rohingya-konflikten: Hvad er Vestens interesser?

Endnu en konflikt med dramatiske menneskelige  konsekvenser fylder medierne, Rohingya-konflikten i Myanmar – landet tæt op ad Kina med en muslimsk minoritetsbefolkning – rohingyaerne.

 

rohinia_killedRohingya-offer for konflikten

Hundredtusinder af rohingyaer er på flugt,  som vi kan se det på TV.  Der udspiller sig forfærdelige scener. Hvad ligger bag?

De vestlige mediers behandler konflikten som om den er resultatet først af rohingya-harme med et ‘etnisk islamisk oprør’, der så er blevet  efterfulgt af Myanmars og militærets ‘etniske religiøse udrensning’.

Der gives ikke plads til dybere refleksioner om baggrunden for denne alvorlige og komplekse situation. Der spørges ikke ind til,   om der ligger en helt anden fortælling bagved.

Tværtimod udbredes en fortælling om,  at Myanmars rohyngya-minoritet på over en million mennesker er islamister,  der i form af ‘millitante muslismske oprørere’ nu har mistet tålmodigheden og  er gået over til et  minoritetsoprør, som skulle være  et udtryk for en voldelig slåen-tilbage for den historiske undertrykkelse af rohingyaerne.

Men det er ikke et bredt funderet oprør fra minoritetsbefolkningen i det overvejende buddhistiske Myanmar. Der er tale om en slags gentagelse af Al Qaeda. Den ‘militante islamiske oprørsbevægelse’, der har taget ansvar for gentagne  angreb på burmesisk politi og militær, har meget tætte forbindelser til Saudiarabien, USAs nærmeste arabiske allierede. Saudiarabien er gruppens sponsor – og de islamistiske terrorister udgør en brødel af rohyngyaerne, og har ingen bred støtte.

Saudiarabien har været og er hovedsponsor for terror i Mellemøsten og spiller rollem som   USA´s garant for støtten til Al Qaeda grupper og til oprettelsen af IS – som det er set i forbindelse med Vestens interventioner i Irak og Syrien

Det udgør et led i imperialismens dobbelte taktik med pseudooprør, intervention og kontrol.

Mediedækningen behandler den tragiske situation nærmest som endnu et udslag af ‘barbariske’ folkeslag og nationers uciviliserede og kannibalagtige karakter. Ingen får lov til at undre sig over de opblussende etniske og religiøse konflikter i Irak, Syrien eller de andre lande, hvor USA og Vesten har grebet ind siden 2001 med militær og regimeskift.

Udelukket helt er spørgsmålet om Vestens hånd med USA i spidsen er indblandet i Myanmar – og om man her har udset sig og misbruger den undertrykte  rhohingya- minoritet til helt andre formål end at sikre overholdelse af menneskerettigheder. De officielle medier undersøger ikke, om Vesten er med til her at finansiere voldelige ‘millitante islamiske grupper’ til egne formål. Som det i øvrigt er sket gentagne gange i delstaten Rakhine i det nordvestlige Myanmar.

Bag konflikten ligger måske i sidste ende et geopolitisk spil, der handler om at USA og Vesten forsøger at placere sig militært op til  den store kapitalistiske og opkommende imperialisiske magt Kinas grænser. Der er en interesse i at skabe uro og kaos i nabolande til Kina – som også i forhold til Nordkorea og den øgede spænding på den koreanske halvø.

Militær vold og kaos  behøver ikke at komme ubelejligt for USA og Nato, men kan blive et påskud for direkte militær inddragelse i form af ‘hjælp til terrorbekæmpelse’ eller i form af ‘humanitær intervention’.

Selvfølgelig kan ingen militant terrorgruppe eksistere uden den modtager væsentlig politisk, finansiel og materiel støtte.  Ligesom det har været tilfældet i forhold til de politisk bekvemme konflikter for den vestlige imperialisme, der er brudt ud i Libyen, Syrien, Yemen og på Filippinerne, så er den amerikansk-saudiske finansiering tydelig i de seneste millitante angreb i Myanmar, siger analytikeren Tony Cartalucci.

For USA og Vesten er nobelpristageren Suu Kyi,  Myanmars nuværende premierminister, USA´s og Europas langvarige investering i håb om at få total vestlig kontrol med Myanmar – og gerne med USA millitær placeret opad Kina .

Tony Cartalucci drager en række centrale konklusioner i sin analyse af konflikten:

– At Aung Suu Kyi og hendes politiske parti er fuldt og helt skabt i USA¨s og Europas interesser

– At Rohingya har levet i Myanmar i generationer

– At Saudi-støttede militante ‘rohingya oprøre’  repræsenterer rhohingya-folket lige så lidt som Islamisk Stat repræsenterer sunnier i Syrien og Irak.

– At disse ‘militante’ stensikkert er støttet og styret fra Saudi-Arabien og ikke repræsenterer en legitim reaktion  og slåen-igen imod volden mod rohingyaerne

– At USA ikke søger ‘regime-ændring’ i Myanmar, men søger at bolkere for  kinesiske interesser, undgår forstærkede kinesiske bånd til Myanmar og om muligt placere amerikanske militær  på grænsen til Kina.

Se analysen her

Myanmar: The Rohingya, Saudi Backed ISIS Militants, Aung San Suu Kyi is a US Proxy
Af Tony Cartalucci, Global Research

Se også

Kina udfordrer den globale oliedollar – Hvad gør krigsmagt USA?
KPnet 7. september 2017

 

KPnet 19. september 2017

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater