Kina udfordrer den globale oliedollar – Hvad gør krigsmagt USA?

Kina forbereder en ny råolieafregning i yuan, baseret på guld, så det er muligt for importører og eksportører at gå udenom dollaren. Det er en stor udfordring til USA der før er gået i krig for sin oliedolllar. Er konflikten med Nordkorea krigsforberedelse mod Kina?

oliedollarKina vil indføre en olieafregning i yuan og konvertibel til guld. Ifølge analytikere kan det blive en game-changer for oliebranchen. Ikke mindst i Asien vil det kunne få momentum på bekostning af dollaren med Kina som verdens største olieimportør.

At det er en guldbaseret og konvertibel yuan er en mekanisme som også skal kunne tiltrække olieproducenter, der foretrækker at undgå dollaren, og ikke er klar til at afregne i yuan valutaen.

For USA kan det blive en økonomisk katastrofe, der vil underminere deres dollarmonopol med store konsekvenser. Siden oliekrisen i 1973 har stort set al oliehandel foregået i dollar og bidraget til at placere dollaren som 1. reservevaluta internationalt.

På den måde har det været muligt for det gældsplagede USA med dollar som omsætningsmiddel at finansiere det enorme underskud ved at trykke på seddelpressen.

USA’s petrodollar har tidligere været udfordret af Iraks Sadam Hussein, der begyndte at gå væk fra dollarafregning over til euro,  og senere af Libyens Muammar Gadaffi, der proklamerede forberedelse af en fælles afrikansk gulddinar væk fra euro- og dollarafregning og -afhængighed.

Begge lande blev efterfølgende sønderbombede, besat og smadret til ukendelighed

Denne gang er det Kina – verdens næststørste økonomi. Som har en forventning om at overhale USA økonomisk indenfor de næste ti år.

Hvordan vil USA denne gang reagere? Lige nu er Trump-regimet i gang med forberedelse af økonomisk krig mod Kina og en skræmmende krigsoptrapning i forhold til Nordkorea. Ikke mindst som et led i afskrækning og inddæmning af Kina.

Kina og Rusland har for nylig indgået en aftale om guldhandel. Den største russiske bank Sherbank planlægger at øge forsyningen af guld med 10-15 ton i 2018. Det ventes at få store virkninger på de globale valutamarkeder. Både den russiske rubel og den kinesiske yuan er fuldt dækket ind og guldindløselige. Noget helt andet er tilfældet for USA og de vestlige valutaer.

Se
Gold Trade Between Russia and China – A Step Closer Towards De-Dollarization?

Vil USA denne gang  angribe miniatommagten Nordkorea – hvis ene raket ikke har en kinamands chance mod USAs 300 gange så mange på den anden side af grænsen. Korea er een gang blevet smadret af USA og vil forståeligt nok ikke lægge sig fladt ned. Men hvem er det egentlig, som truer verdensfreden – Nordkorea eller Trumps USA?

Den tidligere amerikanske præsiden Jimmy Carter har netop offentliggjort en kommentar, hvor han understreger at det Nordkorea ønsker er sikkerhed – og at der laves en permanent fredsaftale til afløsning af våbenhvileaftalen fra 1953.

Se

The Need for US-North Korea Peace Talks: Jimmy Carter. “They Want a Peace Treaty to Replace the [1953] Ceasefire”

Eller måske USA vil føle sig tvunget til tage andre metoder end krig i brug af frygt for atomkrigens uforudsigelige konsekvenser og den kinesiske atommagt reaktion?

Se også

China sees new world order with oil benchmark backed by gold

The Real BRICS Bombshell
Pepe Escobar

KPnet 7. september 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater