Fagtoppen har solgt lønsolidariteten

Trepartsforhandlingerne har endnu engang fokus på uddannelse. I de sidste 25 år er skellene mellem top og bund, faglærte og ufaglærte arbejdere, blevet stadig større. Satsningen på  kollektive overenskomster er skubbet i baggrunden.
ok17_nej_til_42_timer

 OK2017: Vrede bygningsarbejdere siger Nej til 42 timers arbejdsuge – Fagtoppen sagde ja

Et nyt sæt trepartsforhandlinger ruller afsted til efteråret. I foråret afsluttedes OK-aftaler på det private arbejdsmarked – med masser af protester undervejs og bagefter fra frustrerede arbejdere, især inden for byggefagene.

Se
Vildledninger om Nej-kampagnen
Af Nej til 42 timer OK17, KPnet 14. april 2017

Aftalerne i den private sektor er sædvanligvis retningsgivende for alle sektorer, den offentlige indbefattet. Der skal afsluttes nye overenskomster for den offentlige sektor i foråret 2018.

De danske arbejdsgivere har i det sidste kvarte århundrede ikke mindst satset på at få indført individuelle lønsystemer og dermed svækket de kollektive overenskomster og  arbejdernes fælles kamp for bedre løn- og arbejdsforhold.

Resultatet er at fire ud af fem danske arbejdere i den private sektor er omfattet af ok-systemer, hvor lønnen forhandles lokalt på arbejdspladsen.

Det har igen betydet at der er stadig større forskelle i indkomster mellem ufaglærte, tillærte og faglærte arbejdergrupper. De dårligst betalte er kommet længere bagud.

Samtidig har fagtoppen helt ofret solidariteten med de arbejdsløse og dem, der ryger helt ud af arbejdsmarkedet og bliver ‘reformramte’.

Mere uddannelse står igen centralt – mens klassesolidariteten er udhulet.

Se også

Forskere: Dansk fagbevægelse har byttet lønsolidaritet væk for uddannelse
Ugebrevet A4

Erhvervslivet vil have styrket kontrol over efteruddannelserne – Trepartsforhandlingerne starter officielt
KPnet 22. juni 2017

KPnet 10. juli 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater