Erhvervslivet vil have styrket kontrol over efteruddannelserne – Trepartsforhandlingerne starter officielt i dag

Arbejdsgiverne, deres Løkke-regering og fagbosserne i LO mødes i dag for officielt at tage hul på efterårets trepartsforhandlinger om ændringer af voksen- og efteruddannelse. Reelt har de foregået længe – både bag lukkede døre og i mediedagsordenen.

 

Lizette_risgaard_fb

Trepartpartsforhandlingerne skal lave et helt nyt efteruddannelsessystem. En af regeringens såkaldte ekspertgrupper har fabrikeret 13-punktplan som udspil. Den har  ikke overraskende følgende hovedpunkter:

  • Erhvervslivet skal have langt større kontrol med og styring af statens voksen- og efteruddannelse
  • Større fleksibilitet i forhold til arbejdsgivernes ønsker
  • Mere privatisering af de offentlige uddannelsesinstitutioner

Det er altsammen pakket ind i fine ord om,  at vi skal have bedre uddannelse og flere kompetencer gennem hele livet – ikke mindst nu,  hvor vi skal blive så meget længere på arbejdsmarkedet).

LO er helt parat.

Men hvor fint det end lyder, så lugter det langt væk af EU-monopolernes arbejdsgiverpolitik.

DA – Dansk Arbejdsgiverforening – stiller oveni krav om, at de skal betale langt mindre til de fremtidige voksen – og efteruddannelsespuljer. De har indtil nu kun betalt en uhyrlig lille andel af uddannelsen af deres egen arbejdskraft – langt det meste har de fået foræret af offentlige skattekroner.

Alligevel er det lykkedes at oparbejde en pulje på 3,1 mia. kr. øremærket til efteruddannelse, men den er aldrig blevet  brugt.

Det er heller ikke overraskende, at denne pulje nu er sat i spil, og at de faglige topchefer i LO og FTF er i fuld gang med at hive de bedste lunser hjem til egen faggruppe på bekostning af en samlet indsats.

Statsminister Løkke har udsendt en pressemeddelelse, hvor han finder det  ‘bekymrende, at mange medarbejdere ikke finder efteruddannelse relevant.’
Han  vil sende danskerne livslangt på skolebænken.

Se også

Arbejdsgivernes socialpolitik: Trepartsforhandlinger
KPnet 19. januar 2016

 

KPnet 22. juni 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater